Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αναβάλλει την επίσκεψη στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήθελε αυτό το περιστατικό, να κυριαρχήσει στις συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το δίκτυο ABC. Το Bloomberg μετέδωσε, επίσης, ότι το ταξίδι θα αναβληθεί.

«Αποτελεί συσκευή επιτήρησης καιρού», σύμφωνα με το Πεκίνο

Σήμερα (03/02), η κινεζική πλευρά ισχυρίσθηκε ότι ένα «αερόπλοιο» που πετούσε στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες (02/02) ότι παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την αμερικανική επικράτεια, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του.

Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά λάθος, για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά, ώστε να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», υποστήριξε το Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμη: