Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το Μαξίμου τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ θα αντιμετωπίσει τριγμούς μετά την εκλογή νέας ηγεσίας ανεξαρτήτως αν εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν αποκλείουν μάλιστα διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ανεξαρτητοποίηση κάποιων κορυφαίων στελεχών.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως το Μαξίμου είναι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που έχουν εγκλωβιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση κατά την οποία εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης τότε θεωρούν σίγουρο ότι ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων που προέρχεται από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία θα εισπράξει ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ αλλά δεν επιθυμούν ιδεολογική μετακίνηση του κόμματος προς τα Αριστερά.

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για τον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται στην έλλειψη στρατηγικής και προγραμματικού λόγου.

Θεωρούν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα εξακολουθήσει να εγκλωβίζεται σε μια κατάσταση εσωστρέφειας, ενώ στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο θα βγουν στην επιφάνεια οι διαφορετικές πολιτικές που εκφράζουν οι τάσεις.

Σε συνδυασμό με την αδυναμία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει τη φθορά της κυβέρνησης ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου παραμένει σταθερά στη στρατηγική του ενάμιση κόμματος που προβλέπει πολιτική και δημοσκοπική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και ένα συρρικνωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετεξελιχθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.