Τα επιτόκια θα έχουν «ουσιαστική συμβολή» στη συγκράτηση του πληθωρισμού, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίζ ντε Γκιντός και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εξηγεί τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική μετά την πρώτη παύση έπειτα από 15 μήνες.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία συνάντηση της ΕΚΤ στην Αθήνα. Αυτό που συνέβη τα τελευταία 15 χρόνια είναι γνωστό σε όλους μας, μέρος της ιστορίας μας. Αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε πιο σοφοί και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ευχαρίστησε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη φιλοξενία της συνόδου της ΕΚΤ.

Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβατα, σημείωσε. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον στόχο του 2%. Τα επιτόκια της ΕΚΤ στο σημείο που έχουν διαμορφωθεί θα βοηθήσουν να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη χάραξη πολιτικής με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται. Το ίδιο και ο τομέας των υπηρεσιών. Η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη ως το τέλος του 2023, όμως η εικόνα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, αλλά δημιουργούνται λιγότερες νέες θέσεις εργασίας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για να μην υποβοηθάται ο πληθωρισμός.

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή της πλατφόρμας για την πράσινη μετάβαση θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πρέπει να πραγματοποιηθεί πρόοδος προς την τραπεζική ένωση σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, αλλά παραμένει υψηλός. Οι τιμές της ενέργειας αν και είχαν μειωθεί, αυξήθηκαν ξανά και κινούνται υψηλότερα λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν το αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ αποδειχθεί πιο σκληρό από το προβλεπόμενο.

Θα μπορούσε όμως να είναι υψηλότερη αν η ανθεκτική αγορά εργασίας σημάνει ότι η οι καταναλωτές θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, ή αν η παγκόσμια οικονομία κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο ακριβή για τις τράπεζες, και συνακόλουθα και για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για το ρίσκο, και εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια της Τράπεζας αμετάβλητα. Ο πληθωρισμός θα μείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων αντανακλώνται στην οικονομία. Είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο του 2%, όμως τώρα τα επιτόκια είναι σε ύψος που μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά όσο χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμώσουμε την πολιτική μας, εάν απαιτηθεί.

Στη σύνοδο δεν συζητήθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Όσο για το γεωπολιτικό περιβάλλον, ενέχει ρίσκα για την οικονομική πορεία της ευρωζώνης. Ελέγχουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία, την ενέργεια και την επενδυτική διάθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πιο διάστημα θεωρείται αρκετά μακρύ, για την παραμονή των επιτοκίων στο σημερινό ύψος, σημείωσε ότι βασική κατεύθυνση της ΕΚΤ είναι να βασίζεται στα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: