Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο διέταξε την απαγόρευση των αυξήσεων στις τιμές, ώστε να περιορισθεί η «εκτίναξη» του πληθωρισμού στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

«Από τις 06 Οκτωβρίου, απαγορεύεται κάθε αύξηση των τιμών. Α–πα–γο–ρεύ–ε–ται! Από σήμερα και όχι από αύριο», τόνισε ο 68άχρονος ηγέτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με οικονομικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης.

«Σήμερα, οι τιμές είναι υπέρογκες, βρίσκονται στα… ύψη. Δεν πρέπει να ανέβουν ξανά, πουθενά. Δεν είναι αναγκαίο. Όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις και αυτές είναι υπό τον έλεγχο του αρμόδιου Υπουργού (Αντιμονοπωλιακής Διευθέτησης και Εμπορίου) και των Κυβερνητών», προσέθεσε.

«Οι παραβάτες θα τιμωρηθούν σκληρά, θα ασκηθεί μέχρι και ποινική δίωξη. Άμεση κράτηση και ποινική δίωξη. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που μαζί με την Επιτροπή Κρατικού Ελέγχου θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Σε όλους τους τομείς, με όσους παραβίασαν την τάξη που επέβαλα, συνέβαλαν σε κάτι τέτοιο ή προσπάθησαν να διαφύγουν», προειδοποίησε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο πληθωρισμός στη Λευκορωσία, χώρα της οποίας μεγάλα τμήματα της οικονομίας παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έφθασε το 17.9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

«Οι τιμές του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των πουλερικών, αυξάνονται. Υπήρξε έλλειψη αυγών στο Μινσκ, τις τελευταίες ημέρες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων.

Δάνειο 1.5 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία

Με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στην παραγωγή αγαθών που δεν εισάγονται πλέον, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξέι Οβερτσούκ.

«Όλα τα έγγραφα είτε έχουν υπογραφεί, είτε θα υπογραφούν αμέσως, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι παράμετροι του δανείου έχουν ήδη καθορισθεί. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν σε προγράμματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη παραγωγής προϊόντων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα». Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες για τους όρους του δανείου.

Τον Ιούνιο, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε ανακοινώσει η Μόσχα θα χορηγήσει στο Μινσκ νέο δάνειο, ύψους 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: