«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μονάχα εάν η Ουκρανία αποδεχθεί τις απώλειές της και διαπραγματευθεί με τη Ρωσία», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, σήμερα (21/07) ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε αποκλειστική συνέντευξη στο AFP.

«Όλα εξαρτώνται από την Ουκρανία· επί του παρόντος, η ιδιαιτερότητα της στιγμής είναι πως ο πόλεμος μπορεί να ολοκληρωθεί σε καλύτερες συνθήκες, αποδεκτές για την Ουκρανία, η οποία πρέπει να συμφωνήσει στον όρο να μην απειλήσει ποτέ τη Ρωσία», τόνισε αρχικά.

Ο όρος «αποναζιστικοποίηση» που χρησιμοποιεί η Ρωσία, αναφορικά με τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, «αποτελεί φιλοσοφία. Το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια της Ρωσίας».

Ο κ. Λουκασένκο θεωρεί ότι διαφορετικά, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, υπενθυμίζοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη πλήρως με την Ουκρανία.

«Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι αυτός που η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για «τρομακτικά» όπλα, τα οποία η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει.

«Η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί ότι οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία στα ανατολικά και τον νότο της χώρας, έχουν χαθεί», σχολίασε.

«Αυτό δε συζητείται πλέον, θα μπορούσε να είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο», τόνισε. Στη συνέχεια, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο επέρριψε στη Δύση την απόλυτη ευθύνη του πολέμου, εκτιμώντας ότι η απειλή που επισειόταν στη Ρωσία, ήταν τέτοια έπρεπε να επιτεθεί στον γείτονά της.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν οι δυτικές χώρες είχαν δώσει στον Πούτιν «τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε», δηλαδή την αποχώρηση της Συμμαχίας στα σύνορα του 1997 και τη λήξη της προσέγγισης της Δύσης στην Ουκρανία, που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή. «Γιατί δε δώσατε αυτές τις εγγυήσεις; Αυτό σημαίνει ότι θέλατε τον πόλεμο», προσέθεσε.

Ο «γκρεμός του πυρηνικού πολέμου»

«Η Δύση, η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, ώστε να αποφύγουν τον “γκρεμό” του πυρηνικού πολέμου», ανέφερε ο 67άχρονος ηγέτης, σύμμαχος της Μόσχας.

«Ελάτε, ας σταματήσουμε. Δεν πρέπει να πάμε πιο μακριά, όπου υπάρχει ο γκρεμός, δηλαδή ο πυρηνικός πόλεμος. Η κατάσταση δεν πρέπει να φθάσει έως εκεί, αντιθέτως, να σταματήσει αυτό το χάος, η επιχείρηση και ο πόλεμος στην Ουκρανία», υποστήριξε.

Η Δύση ήθελε μία σύγκρουση με τη Ρωσία και «προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το αίτιο αυτού του πολέμου, συγκεντρώνεται στο γεγονός ότι αν η Ρωσία δεν είχε προηγηθεί του ΝΑΤΟ, εσείς (οι Δυτικοί) θα είχατε οργανωθεί και θα τη χτυπούσατε», επέμεινε.

«Η Λευκορωσία είναι όντως αυταρχική, ωστόσο, δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους. Ναι, το σύστημά μας είναι πιο αυστηρό, δεν αποκλείω την παραπάνω λέξη, αλλά δεν είναι δικτατορία», ισχυρίσθηκε ο κ. Λουκασένκο, στον οποίο η Δύση επέβαλε κυρώσεις για την καταστολή στη πατρίδα του.