Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα (09/05) τη Δύση ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

«Οι θιασώτες των Ναζί κατατρύχονται από την ιδέα της εκδίκησης, αλλά δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν ανοιχτά εναντίον των κληρονόμων του σοβιετικού λαού», υποστήριξε αρχικά ο κ. Λουκασένκο, σε ομιλία του κατά τον εορτασμό της 9ης Μαΐου για την επικράτηση επί των Ναζί το 1945.

«Κατακλύζουν την Ουκρανία με όπλα, ενώ μεταμόρφωσαν αυτή τη γειτονική χώρα της Ρωσίας σε “τέρας”, ανάγοντας τον ναζισμό σε ιδεολογία του κράτους», τόνισε εν συνεχεία και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν πως όλος ο δυτικός κόσμος μάχεται εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περισσότερες από πενήντα δυτικές χώρες έχουν ενωθεί εναντίον της».

Ο 67άχρονος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και αποτελεί έναν εκ των πλέον αξιόπιστων συμμάχων του Βλαντίμιρ Πούτιν, προσέφερε το έδαφος της Λευκορωσίας για τη ρωσική επίθεση από την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, επιπλέον, καταδίκασε τις επιβεβλημένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και του Μινσκ, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες στραγγαλισμού της Λευκορωσίας θα την κάνουν μονάχα ισχυρότερη.

Ούτε νομικά, ούτε ηθικά οι Λευκορώσοι έχουν το δικαίωμα να μην υποστηρίξουν τη Ρωσία. Είμαστε μόνοι μας με τη Ρωσία· και είστε πενήντα», ολοκλήρωσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.