Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν, η τιμή του bitcoin (BTC) είναι πιθανό να αποδυναμωθεί μετά το halving, ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς bitcoin αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan.
Το γεγονός αναμένεται να συμβεί γύρω στις 19-20 Απριλίου.
Ο τραπεζικός κολοσσός εμφανίζεται απαισιόδοξη αναφορικά με την πορεία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος μετά το halving, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες υπεραγοράς.
Επιπλέον, η τιμή του κρυπτονομίσματος των περίπου 61.200 δολαρίων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τη σύγκριση που κάνει η τράπεζα με τον χρυσό, η οποία το θέτει στα 45.000 δολάρια και το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής στα 42.000 δολάρια μετά το halvingΤο κόστος παραγωγής bitcoin λειτουργούσε ιστορικά ως χαμηλότερο όριο για τις τιμές BTC.
Η JPMorgan σημειώνει επίσης ότι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων παραμένει υποτονική παρά την πρόσφατη αναζωπύρωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του halving θα γίνει αισθητός στις εταιρείες εξόρυξης: «Μετά το halving, είναι πιθανό ορισμένες εταιρείες εξόρυξης bitcoin να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν σε περιοχές χαμηλού ενεργειακού κόστους, όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική».
Τι είναι το halving;
Τα νέα bitcoin παράγονται από μια διαδικασία γνωστή ως “εξόρυξη”, όπου οι υπολογιστές λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επικυρώσουν και να διασφαλίσουν τις συναλλαγές στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος.
Σε ένα γεγονός halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη νέων μπλοκ μειώνεται στο μισό. Τα halvings έχουν προγραμματιστεί να συμβαίνουν μία φορά κάθε 210.000 μπλοκ – και συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να εξορύξουν αυτή την ποσότητα.
Ο σκοπός του halving είναι να μειωθεί σταδιακά ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται νέα bitcoins, ώστε τελικά να τεθεί ανώτατο όριο στη συνολική προσφορά στα 21 εκατομμύρια, όπως ορίζεται στην αρχική λευκή βίβλο του κρυπτονομίσματος.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του bitcoin, υπήρξαν τρία προηγούμενα halvings:
Κατά το πρώτο μισό, τον Νοέμβριο του 2012, η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται μειώθηκε από 50 bitcoin σε 25 bitcoin.
Στη δεύτερη μείωση κατά το ήμισυ, τον Ιούλιο του 2016, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στα 12,5 bitcoin.
Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στο μισό, αυτή τη φορά στα 6,25 bitcoin ανά μπλοκ.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επόμενο γεγονός μείωσης του μισού, όπου η ανταμοιβή θα πέσει και πάλι στα 3,125 bitcoin ανά μπλοκ, θα συμβεί τον Απρίλιο.
Πώς θα επηρεάσει την τιμή του bitcoin;
Η μείωση κατά το ήμισυ έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη σπανιότητα του bitcoin – και η απλή οικονομία της αγοράς υπαγορεύει ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου επωφελείται από τη μείωση της προσφοράς.
Τα προηγούμενα halvings δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, με το bitcoin να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά μετά από κάθε γεγονός. Την τελευταία φορά, η τιμή του εκτοξεύτηκε από κάτω από 9.000 δολάρια σε περίπου 60.000 δολάρια σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Διαβάστε ακόμη:
- ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
- Βενζίνη: Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ το λίτρο
- Μπιάνκα Σενσόρι: Πήγε στην Disneyland χωρίς… παπούτσια – Δείτε βίντεο
- Γιώργος Καραμίχος: Προσκυνάω όλους τους θεούς, στο δωμάτιό μου έχω και τον Άγιο Γεώργιο και τον Βούδα