Το επιδημικό κύμα, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη, δυναμώνει συνεχώς καθώς πλησιάζει στην κορύφωσή του.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αποτυπώνει ξεκάθαρα αυτήν την άνοδο: 30.588 λοιμώξεις δηλώθηκαν χθες, με τις 5.022 να είναι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή του έτους στη χώρα μας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η 11η Ιανουαρίου, με 32.011 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, κοντά στην κορύφωση του κύματος που είχαν σηκώσει οι υποπαραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 της Όμικρον.

Οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μαρτυρούν αυτό που επαναλαμβάνουν μονότονα οι επιστήμονες, ότι δηλαδή η πανδημία κορωνοϊού δεν έχει λήξει!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περίπου 150.000 με 200.000 άτομα έχουν ενεργή λοίμωξη covid-19 και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, Rt, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στο 1,3. Αυτό σημαίνει ότι τα 100 θετικά στον κορωνοϊό άτομα μολύνουν τουλάχιστον άλλα 130, αυξάνοντας ταχέως την αλυσίδα των μεταδόσεων.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές λόγω του κλίματος χαλάρωσης κατά την περίοδο διακοπών.

Εκτός από την Αττική, που βρίσκεται στο κάδρο των «κόκκινων» περιοχών, η Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τα Επτάνησα μετρούν επίσης μεγάλο αριθμό δηλωμένων κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι γίνεται υποκαταγραφή αφού το testing είναι προαιρετικό.

Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως ότι η αύξηση σε δημοφιλείς νησιωτικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική, αφενός μεν διότι τα νησιά είναι εν μέρει γεωγραφικά απομονωμένα, αφετέρου λόγω της νεαρής ηλικίας του κυρίου όγκου των τουριστών.

Ενδεικτικά, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 15.155 κρούσματα, στην Κρήτη 1.986 κρούσματα, στην Κέρκυρα 531, στη Ρόδο 440.

Τα νοσοκομεία της Αττικής σηκώνουν και το μεγαλύτερο «βάρος» των ασθενών με λοίμωξη covid-19.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι το περασμένο 24ωρο ήταν κοντά στους 1.720, με τους 374 όμως να βρίσκονται σε Μονάδες και από αυτούς οι 98 διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία των τελευταίων 7 ημερών είναι 292 ασθενείς έναντι 100 ασθενείς πριν από τρεις εβδομάδες. Από την παράθεση των αριθμών είναι εμφανής η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, προς το παρόν σε επίπεδο απλών κλινών.

Το γεγονός ότι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ παραμένουν σταθερές παρά την αύξηση νοσηλειών αξιολογείται ως θετικό από τους επιστήμονες.

Μάλιστα, όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ ο α’ αντιπρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Δημήτρης Παρασκευής, «το χρονικό διάστημα (παράθυρο) από την έναρξη της αύξησης στα κρούσματα ως την έναρξη της αύξησης στις νοσηλείες, κυμαινόταν στα προηγούμενα κύματα στις 12 με 15 ημέρες, με εξαίρεση τον Ιούλιο 2021. Στην παρούσα έξαρση, παρότι έχουν περάσει 28 ημέρες δεν έχουμε αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ, που σημαίνει πως το κύμα, σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και συνεπώς την πίεση στις ΜΕΘ, αναμένεται να είναι ηπιότερο».

Οι συζητήσεις για την επαναφορά της μάσκας

Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία των σκληρών δεικτών της επιδημίας, όμως, το δυνατό κύμα με τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως φέρνει τη μάσκα ξανά στο προσκήνιο.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που θέτουν και πάλι την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, περίπου πέντε εβδομάδες μετά την αναστολή της.

Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα, η επαναφορά της μάσκας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων – δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

«Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ , για τη χρήση της μάσκας με ατομική ευθύνη καθενός.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Νομίζω ναι, υπάρχει». Και εξήγησε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», τόνισε.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ για τα μέτρα που ανεστάλησαν ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε. Ενώ αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε ότι «η υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων».

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.