Μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική, η χώρα αύριο επιστρέφει στην «κανονική» καθημερινότητα πριν από την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Ειδικότερα, από αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου και έως τουλάχιστον τις 15 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα.

Εξαίρεση αποτελούν οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται επίσης και από τα σχολεία και τις σχολές.

Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά.

Εκκρεμεί ακόμα η εισήγηση των ειδικών για το τι θα ισχύσει στα πλοία σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας (προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική), με την επιτροπή να εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα αύριο.

Τέλος η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από αύριο, 1η Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός και κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.400 νέα κρούσματα της COVID-19 (σε μόλις 28.655 τεστ), εκ των οποίων το 12,33% ήταν επαναλοιμώξεις. Δηλώθηκαν 21 νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 130 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρέμβαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στην χώρα μας έγινε στις αρχές Μαΐου του 2020 και αφορούσε τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τους εργαζομένους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σταδιακά, το μέτρο επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους, για να φτάσει τον Νοέμβριο του 2020 να επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς χώρους.