Τέλος οι μάσκες από σήμερα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς αναστέλλεται για το διάστημα αυτό η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, πλην όμως λίγων συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Οι μάσκες, το πιο απλό αλλά ουσιαστικό μέτρο προστασίας μας έναντι του ιού και των μεταλλάξεων, μας συνοδεύει τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι επιδημιολογικά όπου η μάσκα επιβλήθηκε υποχρεωτικά και στους εξωτερικούς χώρους.

Τέλος οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Όλα αυτά από σήμερα, 1η Ιουνίου, θα αποτελούν παρελθόν. Το επόμενο θερινό τρίμηνο καθώς και το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους θα ανασταλεί. Υπενθυμίζεται ότι στους εξωτερικούς έχει ήδη ανασταλεί από το τέλος Απριλίου εκτός αν υπάρχει συνωστισμός.

Η αναστολή της υποχρέωσης για χρήση μάσκας σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Τέλος οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους - Πού παραμένει υποχρεωτική η χρήση τους

Η μάσκα ωστόσο θα παραμείνει «ασπίδα» προστασίας από την απειλητική κυκλοφορία του κορωνοϊου μέσα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, πχ νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κα., σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται οι επιβάτες να φορούν μάσκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα.

Χωρίς μάσκα θα προσέρχονται επίσης στις σχολές τους μαθητές και σπουδαστές. Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλαδικές, πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά.

Σήμερα επίσης αναμένεται η εισήγηση των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι θα ισχύσει στα πλοία σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, η οποία προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική. Θεωρείται όμως πιθανόν η χρήση της μάσκας να ανασταλεί και για τους επιβάτες των πλοίων.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός και κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και αυτές οι ομάδες αποτελούν τον εύκολο στόχο του Covid-19.