Η πανδημία του COVID-19 έδωσε στους «εξαιρετικά πλούσιους» ανθρώπους στον κόσμο μια καλή υπενθύμιση ότι τα χρήματά τους δεν εγγυώνται την είσοδο σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμούν.

Ως εκ τούτου, τα άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία εσόδων αναζητούν τώρα όλο και περισσότερο την άδεια για παραμονή στο εξωτερικό μέσω της “χρυσής βίζας”, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Knight Frank στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η εταιρεία εξέτασε 500 τραπεζίτες, συμβούλους και family offices που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία $2,5 τρισ και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 13% των ερωτηθέντων που έχουν περιουσιακά στοιχεία $30 εκατ. ή και περισσότερα σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή νέα υπηκοότητα.

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να αμφισβητούν την υπόθεση ότι η ελευθερία κινήσεων ήταν εξασφαλισμένη», έγραψε στην έκθεση της Knight Frank η Kristin Surak, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο London School of Economics.

Η ίδια υπογράμμισε πώς οι Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που είχαν ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν ένα «καλό διαβατήριο» με πολλά ταξιδιωτικά προνόμια, αλλά ο COVID τα πέταξε όλα έξω απ’ την πόρτα», έγραψε.

Η Νότια Κορέα, ο Παναμάς και η Μαλαισία είναι δημοφιλείς χώρες για τις οποίες θέλουν οι επενδυτές να λάβουν βίζα, ενώ η Τουρκία ξεχώρισε για το ότι είχε σχεδόν 1.000 αιτήσεις μηνιαίως από άτομα με εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας έσοδα σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

Η Henley & Partners, μια άλλη εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε επίσης ότι τον Φεβρουάριο οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι αναζήτησαν το «Αμερικανικό Ονειρο» σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, που προσφέρουν χρυσές βίζες και προγράμματα μετανάστευσης.

Πολλοί αναζητούν σπίτια στο εξωτερικό όπου μπορούν να ζήσουν για μερικούς μήνες το χρόνο, ή μέρη που προσφέρουν καλή υγειονομική περίθαλψη, έγραψε μεταξύ άλλων η Surak.

Οι χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2021

Απώλειες $10,1 τρις το 2022 για τους μεγάλους επενδυτές

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Knight Frank οι επενδυτές με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία εσόδων είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 10% το 2022, καθώς τα έσοδά τους επλήγησαν από την άνοδο των επιτοκίων, την μειωμένη ροή χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Σε απόλυτες τιμές, η απώλεια των $10,1 τρις ισοδυναμεί, σύμφωνα με την Knight Frank, περίπου με το ετήσιο ΑΕΠ της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας μαζί. Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για την εφετινή χρονιά.

Αν και 4 στους 10 πολύ πλούσιους είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2022, η τάση παρέμεινε αρνητικά δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν πολλές κεντρικές τράπεζας για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, έπληξε τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από αυτούς τους κινδύνους», υποστήριξε ο Liam Bailey, Επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας στην Knight Frank.

Σύμφωνα με την έρευνα τα οικιστικά ακίνητα θεωρούνται επί του παρόντος ως η πιο επιθυμητή επιλογή μεταξύ των πλουσίων και των διάσημων όταν πρόκειται για το πού πρέπει να επενδύσουν καλύτερα τα χρήματά τους, δηλαδή, πιο ασφαλή καταφύγια από τον χρυσό.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το Ντουμπάι αποτελεί τον πιο «καυτό» προορισμό για τους εξαιρετικά πλούσιους στον κόσμο.

Κατά μέσο όρο, ένας υπερπλούσιος έχει τα 2/3 της περιουσίας του σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, κατανεμημένα περίπου ομοιόμορφα μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Κατά μέσο όρο ο καθένας κατείχε 3,7 σπίτια το 2022, από 2,9 μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκριτικά, επενδύουν μόνο περίπου το 1/4 της καθαρής τους αξίας σε μετοχές και μόλις το 17% σε ομόλογα.

Το υπόλοιπο βρίσκεται σε ιδιωτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια, τέχνη, κλασικά αυτοκίνητα, χρυσό και ακόμη και ένα μικρό ποσό σε κρυπτογράφηση. Η πιο ελκυστική πόλη για τους εξαιρετικά πλούσιους αυτή τη στιγμή είναι το εμιράτο του Ντουμπάι.

Η «χρυσή βίζα» φαίνεται πως παρέχει ένα μονοπάτι για μακροχρόνια διαμονή και συνέβαλε στην αύξηση των τιμών στον τομέα των πολυτελών κατοικίων κατά 44% πέρυσι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Ωστόσο, με εξαίρεση ορισμένες «καυτές» αγορές πολυτελών ακινήτων όπου όπως το Ουέλινγκτον και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, οι υπερπλούσιοι θέλουν να… το ζήσουν ή τουλάχιστον να απολαμβάνουν τους καρπούς του πλούτου τους πιο συχνά από πριν.

Μαζί με το Άσπεν και το Μαϊάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παράκτιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν δει τις τιμές των ακινήτων τους να αυξάνονται αναφέρει η έρευνα της Knight Frank ενώ «η Πορτογαλία έχει δει μια τεράστια εισροή νεότερου πλούτου τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Κάτια Ζένκοβιτς, συνεργάτης στο ιδιωτικό γραφείο της εταιρείας.

Σύμφωνα με αυτήν, η κορυφαία αγορά ακινήτων της Ιταλίας έχει μεταμορφωθεί από τότε που επέκτεινε την κατοικία της με αντάλλαγμα έναν εφάπαξ ενιαίο φόρο. «Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια υπήρχε πολύ μικρή ζήτηση για ρετιρέ στο Μιλάνο», είπε. «Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί διαθεσιμότητα».

Διαβάστε περισσότερα