Η απόκτηση πολυτελών ειδών όπως έργα τέχνης, σπάνια κρασιά και ουίσκι, ή ρολόγια και κοσμήματα για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα «πάθος» και ταυτόχρονα μια επένδυση.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, τα είδη πολυτελείας μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Ενας σπάνιος πίνακας, για παράδειγμα δεν δημιουργεί ταμειακές ροές, που σημαίνει ότι η αξία του είναι πραγματικά στη… «ματιά» του εκτιμητή.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Για να κατατάξει τις πιο δημοφιλείς επενδύσεις πολυτελών ειδών το 2020, η Knight Frank πραγματοποίησε έρευνα σε πάνω από 600 ιδιωτικούς τραπεζίτες, συμβούλους και οικογενειακά γραφεία δημιουργώντας τον «Δείκτη Επενδύσεων σε Είδη πολυτελείας». Η πανδημία του COVID-19, όπως φαίνεται και από την εικόνα των δυο μεγάλων οίκων δημοπρασιών μείωσε ελάχιστα τις επενδύσεις σε πολυτέλεια.

Σε σύγκριση με το 2019, οι συνολικές πωλήσεις για τον οίκο Sotheby’s υποχώρησαν πέρυσι μόλις 16%, ενώ στον οίκο Christie’s κατά 25%. Παρά τις μειώσεις, πάντως, τα στελέχη παραμένουν αισιόδοξα για το μέλλον.

«Οι αγορές τέχνης και πολυτελών ειδών έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές και η ζήτηση για ποιότητα σε διάφορες κατηγορίες είναι αμετάβλητη» αναφέρει ο Charles Stewart, CEO της Sotheby’s. Ο κλάδος σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη μετάβαση από την φυσική παρουσία στην διαδικτυακή δραστηριότητα, με τον οίκο να επισημαίνει πως το 70% των δημοπρασιών το 2020 πραγματοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, από 30% το προηγούμενο έτος.

Πρωτιά για τα έργα τέχνης

Η τέχνη ήταν αναμφισβήτητα η κορυφαία κατηγορία για το 2020, κατατάσσοντάς την πρώτη σε κάθε γεωγραφική περιοχή εκτός από την Αφρική και την Ασία, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης που κάποιος αποκτά κυρίως από δημοπρασίες εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε 64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Σε πολύ καλή θέση στην λίστα της Knight Frank βρίσκονται και οι επενδύσεις σε σπάνια ουίσκι οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Οι γνώστες και λάτρεις αυτού του… «σπορ» αναζητούν διάφορα αποστακτήρια όπως το The Macallan, των οποίων τα σπάνια μπουκάλια μπορούν να πουληθούν για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Tο μπουκάλι ουίσκι που πουλήθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των πολυτελών επενδύσεων που αναζητούν στη Βόρεια Αμερική και την Ασία φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ασιάτες επενδυτές ενδιαφέρονται για τα ρολόγια.

Εξάλλου, οι Ασιάτες είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρολογιών πολυτελείας παγκοσμίως, ενώ αντίστοιχα για τους Αμερικάνους η αγορά ρολογιών βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα κλασικά αυτοκίνητα να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη Βόρεια Αμερική αλλά πέμπτη στην Ασία.

Οι υπόλοιπες οκτώ κατηγορίες όπως κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, τσάντες κλπ βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις και στις δύο περιοχές. Η ζήτηση κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 αποδείχθηκε ανθεκτική, με τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Κίνα να αυξάνονται κατά 17,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Τα κλασικά αυτοκίνητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική λόγω της μεγαλύτερης ιστορίας αυτοκινήτων στην περιοχή αφού δύο από τις πιο εμβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, η Ford και η General Motors, βρίσκονται εκεί πάνω από έναν αιώνα!

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις του 2020

Το έργο «Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus» του Francis Bacon από το 1981, πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s για 84,6 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που χωρίζεται σε τρεις ενότητες, αλλά εμφανίζεται ως ένα κομμάτι.

Άλλοι πίνακες του Francis Bacon έχουν πουληθεί για ακόμη μεγαλύτερα ποσά κατά το παρελθόν όπως εξηγούν οι ειδικοί. Το 2013, το έργο «Three Studies of Lucian Freud» πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για 142 εκατομμύρια δολάρια.

Στον τομέα των κλασικών αυτοκινήτων μια Bugatti Type 55 Super Sport Roadster του 1932 πουλήθηκε στα 7,1 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κλασικών αυτοκινήτων της χρονιάς. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1909, παρήγαγε μερικά από τα πιο περιζήτητα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η γαλλική μάρκα αποκτήθηκε από τον όμιλο Volkswagen το 1998 και έκτοτε κυκλοφόρησε πολλά αυτοκίνητα ειδικής έκδοσης με τιμές πολλών εκατομμυρίων.

Η πολυτέλεια μπορεί να βρεθεί και σε μικρότερα μεγέθη όμως σε μια τσάντα από τον οίκο  Hermès Himalaya Niloticus Crocodile Retourné Kelly 25 που άλλαξε… ιδιοκτήτη για 437.330 δολάρια τον Νοέμβριο του 2020. Εγινε η πιο ακριβή τσάντα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο οίκος Hermes ιδρύθηκε το 1837 και θεωρείται ως ένας από τους πιο διάσημους κατασκευαστές τσαντών στον κόσμο.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.