Μια συλλογή από 200 φωτογραφίες ενός από τους πρώτους φωτογράφους της ιστορίας, του Ουίλιαμ Χένρι Φοξ Τάλμποτ, ξεπέρασε τις προσδοκίες όταν δημοπρατήθηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια, από τον οίκο Sotheby’s.

Ο οίκος δημοπρασιών περιέγραψε τις εικόνες ως «πιθανότατα τις σημαντικότερες φωτογραφίες του 19ου αιώνα που διατίθενται στην σύγχρονη εποχή προς πώληση».

φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες αυτές προσφέρουν στο θεατή μια ματιά στην καθημερινότητα της βικτοριανής Αγγλίας, απεικονίζοντας σκηνές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία που σώζονται μέχρι και σήμερα.

Ο Τάλμποτ, ο οποίος ήταν ένας Άγγλος επιστήμονας και εφευρέτης, πειραματιζόταν τακτικά με τη φωτογραφική του μηχανή, αποτυπώνοντας, μεταξύ άλλων, πορτραίτα φίλων και μελών της οικογένειάς του.

Θεματικά φωτογραφικά άλμπουμ

Η συλλογή που τέθηκε σε δημοπρασία περιελάμβανε 3 ολοκληρωμένα, θεματικά φωτογραφικά άλμπουμ και πάνω από 70 μεμονωμένες φωτογραφίες.

Ανάμεσα στα άλμπουμ συγκαταλεγόταν και το «Εικόνες στον Ήλιο της Σκωτίας», στο οποίο ο Τάλμποτ κατέγραψε φωτογραφικά τα ταξίδια του στη χώρα.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες που δημοπρατήθηκαν αποτελούσαν τα πλέον διάσημα έργα του Τάλμποτ, όπως μια εικόνα της Στήλης του Νέλσον όσο βρισκόταν υπό κατασκευή, το 1844.

Το μνημείο αυτό στέκει ακόμα στο Λονδίνο και το επισκέπτονται ετησίως πολυάριθμοι τουρίστες.

φωτογραφίες

Ο Τάλμποτ είχε δώσει, όσο βρισκόταν ακόμη εν ζωή, τις περισσότερες φωτογραφίες του στην ετεροθαλή του αδερφή, η οποία εμφανίζεται και σε πολλές από τις εικόνες.

Οι φωτογραφίες παρέμειναν στην οικογένεια για πολλά χρόνια, περνώντας από γενιά σε γενιά και φυλασσόμενες σε ιδιωτικές συλλογές, με την πρόσφατη δημοπρασία να αποτελεί την πρώτη διάθεση των εικόνων προς πώληση σε τρίτους.

Ο οίκος Sotheby’s είχε εκτιμήσει αρχικά πως η συλλογή θα πετύχαινε τιμή πώλησης μεταξύ των 300.000 και των 500.000 δολαρίων.

φωτογραφίες

Σύμφωνα με τον οίκο, η δημοπρασία φωτογραφιών έχει ανθίσει τον καιρό της πανδημίας, με τους συλλέκτες να θεωρούν πως η φωτογραφία αποτελεί μια περισσότερο προσβάσιμη και οικονομική μορφή τέχνης.

Μέσα στο 2020, περίπου 1/3 των πλειοδοτών και αγοραστών στις δημοπρασίες του Sotheby’s ήταν καινούργια πρόσωπα, που δεν είχαν ασχοληθεί ξανά στη ζωή τους με το συγκεκριμένο «σπορ», γεγονός που ο οίκος κρίνει ως εξαιρετικά ενδιαφέρον και ανανεωτικό, όσον αφορά τις πωλήσεις έργων τέχνης.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.