Στο top5 των πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών βρέθηκε η Αθήνα το τρίτο τρίμηνο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Knight Frank για 107 μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 12% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον Global Residential Cities Index της Knight Frank, οι τιμές των κατοικιών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Knight Frank: Στις 5 καλύτερες αγορές κατοικιών του κόσμου η Αθήνα-1

Οι τουρκικές πόλεις βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στην κορυφή της κατάταξης, αφού εμφανίζουν αύξηση τιμών κατά 102,7% για την Άγκυρα και κατά 77,6% για την Κωνσταντινούπολη σε ετήσια βάση. Το Ντουμπάι βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζουν ετήσια αύξηση 18%. Ακολουθεί το Ζάγκρεμπ με αύξηση 14%.

Knight Frank: Στις 5 καλύτερες αγορές κατοικιών του κόσμου η Αθήνα-2

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Στοκχόλμη, η Μπρατισλάβα και η Φρανκφούρτη, με διψήφια πτώση στις τιμές των  κατοικιών.

Όπως σημειώνει η Knight Frank, οι αγορές κατοικιών παγκοσμίως εξακολουθούν να εμφανίζουν υγιή ενίσχυση των τιμών, παρά την πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων από τα τέλη του 2021.  Ο Global Residential Cities Index εμφάνισε πτώση, σε τριμηνιαία βάση, μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά οι τιμές ανέκαμψαν κατά 2,7% έκτοτε.

Σύμφωνα με τη Knight Frank, οι παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων, η αύξηση των μισθών που ξεπερνά τον πληθωρισμό, οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και οι περιορισμένες νέες οικοδομές.

Οι παράγοντες αυτοί διατηρούν τις τιμές σε επίπεδα όπου τα ακίνητα αρχίζουν να μην  είναι οικονομικά προσιτά, ειδικά καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Οι συνθήκες αυτές αναγκάζουν πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές να στραφούν στο ενοίκιο, διαπιστώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων.

Έτσι, η Knight Frank εκτιμά ότι παρά την άνοδο των τιμών, μια σειρά από παράγοντες θα εμποδίσουν την διατηρήσιμη ανάκαμψη της αγοράς μέσα στο 2024. Βασικός ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς είναι η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, καθώς παρά τις μειώσεις επιτοκίων που αναμένονται μέσα στη χρονιά, το κόστος δανεισμού είναι αισθητά υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη: