Το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, δίνοντας διευκρινίσεις αναφορικά με την στάση του στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Για την παράταξή μας σε θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν διλήμματα. 

Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας «όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς».

Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές -στο πλαίσιο των ίδιων αρχών- ότι θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα. 

Σε κάθε περίπτωση η στάση μας θα συγκεκριμενοποιηθεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.»

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής και ανάλογη τοποθέτηση που έκανε η Ελληνική Λύση, ήρθε και η αποδοχή της πρότασης από το ΚΚΕ, κάτι που σημαίνει ότι η εξεταστική επιτροπή θα γίνει ανεξάρτητα ακόμα κι αν διαφωνεί η (πλειοψηφική) πλευρά της ΝΔ.

Κι αυτό διότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται (και επαρκούν πλέον μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος) 120 ψήφοι, ήτοι μία συμμαχία κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την αναθεώρηση μπορεί πλέον η Βουλή να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» – δύο ανά περίοδο- χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Οικονόμου για εξεταστική: Αν μιλήσουμε για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις θα μιλήσουμε για όλα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για θέματα ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων και για την περίοδο 2015-2019.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι «δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε τη συζήτηση, ωστόσο δεν μπορεί να περιοριστεί σε θέματα που έχουμε απαντήσει τόσες φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα εργαλειοποιήσει… Αφού είναι να συζητήσουμε, να μιλήσουμε για την περίοδο από το 2015 και μετά».