Το όριο των 120 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα μετά την τελευταία αναθεώρησή του, εξασφαλίζει ως φαίνεται η πρόταση που κατέθεσε ως ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης», όπως λέει.
Μετά τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής και ανάλογη τοποθέτηση που έκανε η Ελληνική Λύση, ήρθε και η αποδοχή της πρότασης από το ΚΚΕ, κάτι που σημαίνει ότι η εξεταστική επιτροπή θα γίνει ανεξάρτητα ακόμα κι αν διαφωνεί η (πλειοψηφική) πλευρά της ΝΔ.
Κι αυτό διότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται (και επαρκούν πλέον μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος) 120 ψήφοι, ήτοι μία συμμαχία κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την αναθεώρηση μπορεί πλέον η Βουλή να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» – δύο ανά περίοδο- χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως ίσχυε παλαιότερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν αποσκοπούσε μόνο σε αυτή καθαυτή τη συζήτηση των θεμάτων, που αφορούν στις επιχορηγήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης (Λίστες Πέτσα 1 και2), εν μέσω πανδημίας, ή στον τρόπο που γίνονται κάποια γκάλοπ, μετά τις καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ για την Opinion Poll.
Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο: να διαμορφώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, να «βολιδοσκοπήσει» διαθέσεις συνεργασίας για επιμέρους θέματα στην προοπτική αναζήτησης ακόμα και μίας κυβερνητικής συμμαχίας, αμέσως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, στην περίπτωση βέβαια που οι αριθμοί (εκλογικές επιδόσεις) το επιτρέπουν.
Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αυστρία και την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς για χρηματοδοτήσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο τη σχετική συζήτηση. Όπως προνομιακό πεδίο θεωρεί και τη συζήτηση για τα γκάλοπ, παρότι υπάρχουν θέματα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ακόμα και επί των δικών του ημερών.
Το γεγονός όμως ότι το θέμα με την εταιρία Opinion Poll ανακινήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, έδωσε στην Κουμουνδούρου μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει και μία χειρονομία καλής θέλησης στη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – με ό,τι σημαίνει αυτό και για τι μάχη ηγεσίας στη Χ. Τρικούπη, ως προς τις «προτιμήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η «άσκηση» δοκιμάζει διαθέσεις δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων πολιτικών του κινήσεων.
Αυτές είναι άλλωστε οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές της Απλής Αναλογικής (φυσικά και στο ΚΙΝΑΛ). Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η Κουμουνδούρου θα «μετρήσει» και το κατά πόσο αποδυναμώνεται το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και στη θέση του εμφανίζεται ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο».
KKE: Έρευνα για την κρατική χρηματοδότηση
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.
Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».