Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επισκέφθηκε χθες (13/09) το Κατάρ, με την εν λόγω επίσκεψη να ξεχωρίζει ως η πρώτη που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος ηγέτης εκεί, έπειτα από περίπου πέντε –επεισοδιακά– έτη.

Το 2017, η Αίγυπτος –μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν– είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα, την οποία κατηγορούσαν πως στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πλέον, μία πενταετία αργότερα, το Κάιρο επιχειρεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ και άλλα πλούσια κράτη του Κόλπου.

Ο κ. Αλ Σίσι έφθασε χθες (13/09) στη Ντόχα, με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο, καθώς οι δύο χώρες επιχειρούν όχι μονάχα να αποκαταστήσουν αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και «επενδυτικές ευκαιρίες», όπως τονίσθηκε.

Το 2022, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και ελλείψεις (τροφίμων για παράδειγμα, υπό τη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία), πράγμα την κάνει να επαναπροσεγγίζει χώρες όπως το Κατάρ.

Στα τέλη Μαρτίου, το Κάιρο είχε αναφέρει πως το Κατάρ σχεδίαζε να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ενώ ο «γίγαντας» υδρογονανθράκων QatarEnergy ανακοίνωσε συμφωνία με τη αμερικανική ExxonMobil για έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Αιγύπτου, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εμίρης του Κατάρ είχε επισκεφθεί το Κάιρο τον Ιούνιο, συζητώντας θέματα επενδύσεων και συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας. Περίπου 350.000 Αιγύπτιοι εργάζονται στο Κατάρ και στέλνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα στην πατρίδα τους, ετησίως.

Οι δεσμοί μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Από πέρυσι, ωστόσο, τα δύο κράτη αντάλλαξαν πρεσβευτές και άρχισαν ξανά τις μεταξύ τους απευθείας πτήσεις.

Αίγυπτος και Κατάρ έχουν συντονίσει, επίσης, τις κινήσεις με στόχο την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, ενώ, έχουν αναλάβει και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Διαβάστε ακόμη: