Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, το Κατάρ απέλασε δεκάδες εργάτες από κράτη του εξωτερικού, οι οποίοι «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, σύμφωνα με Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι αρχές του Κατάρ, που επικρίνονται τακτικά από διεθνείς ΜΚΟ για τη μεταχείριση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από την Ασία, ιδίως στα μεγάλα εργοτάξια του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιβεβαίωσαν την κράτηση διαδηλωτών, ωστόσο, αρνήθηκαν να αναφέρουν εάν κάποιοι είχαν απελαθεί.

Κατά τη διάρκεια μικρής διαδήλωσης τη 14η Αυγούστου, τουλάχιστον εξήντα εργαζόμενοι –ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν πληρωθεί για επτά ολόκληρους μήνεςαπέκλεισαν την κυκλοφορία έξω από την εταιρεία Αλ–Μπάνταρι στη Ντόχα.

«Μιλήσαμε με εργάτες που διαμαρτύρονταν και έναν που απελάθηκε στο Νεπάλ και επιβεβαιώσαμε ότι επέστρεψε στην πατρίδα του, ενώ, άλλοι από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες έχουν επίσης απελαθεί», τόνισε ο Μουσταφά Κάντρι, εκτελεστικός Διευθυντής του συμβουλευτικού οργανισμού, “EquiDem”.

Προχθές (21/09), η κυβέρνηση του Κατάρ γνωστοποίησε ότι «ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για παραβίαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια. Μία μειοψηφία ανθρώπων που δεν διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και ενήργησαν κατά παράβαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια, κινδυνεύουν να απελαθούν με δικαστική απόφαση».

Το Υπουργείο Εργασίας ισχυρίσθηκε ότι κατέβαλε τους μισθούς των εργαζομένων στο Αλ–Μπάνταρι, δίχως να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «είχαν ληφθεί μέτρα» κατά της εταιρείας, η οποία ήταν ήδη υπό έρευνα για μη καταβολή μισθών.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει την 20η Νοεμβρίου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενίσχυσαν τις εκστρατείες τους εν όψει Μουντιάλ και κάλεσαν τη FIFA να καταβάλει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Όμως, η Ντόχα αμύνεται, τονίζοντας ότι έχει προνοήσει για τη βελτίωση των συνθηκών των αλλοδαπών εργαζομένων, εφαρμόζοντας κατώτατο μισθό και λαμβάνοντας μέτρα κατά ορισμένων εργοδοτών που εμπόδισαν τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τη χώρα ή να αλλάξουν εργασία.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Η δολοφόνος της Ντούγκινα» – Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με την ύποπτο