Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπέρ–επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα και σακχαρούχα ποτά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ταφτ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πολλά ακόμη ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 24 – 28 έτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σημειώθηκαν 3.216 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπέρ–επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα γεύματα συσχετίσθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Όσο για τους άνδρες, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη εντόπισε, επίσης, ότι οι άνδρες που κατανάλωνα τα περισσότερα σακχαρούχα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν συγκριτικά με εκείνους που έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υπέρ–επεξεργασμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αυτό το ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

«Η υψηλή κατανάλωση υπέρ–επεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποκατηγοριών σε άνδρες και γυναίκες συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου». όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στο “British Medical Journal”.

Μία ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο “BMJ”, εξέτασε την κατανάλωση φαγητού σε ενήλικες στην Ιταλία και συμπέρανε ότι οι ενήλικες με τη διατροφή χαμηλότερης ποιότητας και την υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, είχαν επίσης υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 2.205 απεβίωσαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Διαβάστε ακόμη: