Ακόμη και αν το αποφεύγετε το αλάτι εκείνο μπορεί να βρίσκετε κρυμμένο εκεί που δεν φαντάζεστε. Μπορεί να είναι κρυμμένο στην κέτσαπ, σε μερικά φάρμακα, σε έτοιμα γεύματα, σε σούπες, στο ψωμί και γενικά σε τρόφιμα που ούτε καν έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να περιέχουν νάτριο υψηλή συγκέντρωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για ανθρώπους με υψηλή πίεση, καρδιακά προβλήματα και ασθένειες του συκωτιού και των νεφρών
Ας δούμε όμως μερικά μικρά μυστικά για να μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση νατρίου στην καθημερινότητα μας.
Προσέξτε την αλατιέρα σας, να χρησιμοποιείτε μια μικρές τρύπες για να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που πέφτει στο πιάτο σας. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα προϊόντα όπως το λεμόνι, το ξύδι, το θυμάρι , το σκόρδο, το πιπέρι η το μαϊντανό. Προσέξτε τα τυποποιημένα λαχανικά που αγοράζετε να μην έχουν προσθήκη αλατιού. Προσπαθήστε να μαγειρεύτε φρέσκο κοτόπουλο και ψάρι και όχι από κονσέρβες.
Πάντα να κοιτάτε την ποσότητα νατρίου, Στα ίδια τρόφιμα από εταιρεία σε εταιρεία έχει πολύ μεγάλη διαφορά και συνήθως συγκεντρώνεται στα τυποποιημένα τρόφιμα.
Αν ανοίξετε τυποποιημένα τρόφιμα καλό είναι να τα ξεπλένετε να φύγει το περιττό αλάτι.
Επιλέξτε τρόφιμα με την ένδειξη «χαμηλή περιεκτικότητά σε νάτριο», «μειωμένο νάτριο» ή «χωρίς επιπλέον αλάτι». Προσέξτε τις αγαπημένες έτοιμες σάλτσες σας, γιατί κρύβουν τεράστιες ποσότητες αλατιού. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο και ειδικά όταν τρώτε έξω. Καλό είναι να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν περιέχουν νάτριο και να αποφεύγετε τις έτοιμες τροφές.