Μεταξύ πολλών και σημαντικών Chef, το αλάτι δεν πρόκειται μόνο για ένα απαραίτητο άρτυμα, αλλά κατέχει πρωταγωνιστική θέση στο τελικό αποτέλεσμα.

Συχνά μάλιστα, το κόστος για κάποια από αυτά τα αλάτια, είναι αρκετά υψηλό, άλλες φορές λόγω της σπανιότητάς τους και άλλες λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας παραγωγής τους.

Κάποιες φορές μάλιστα ακόμα και η όψη τους θυμίζει πολύτιμες πέτρες.

Αλάτι: Τα πιο πολύτιμα είδη σε όλον τον κόσμο

Πολύτιμα άλατα

ανθός αλατιού (Fleur de sel) είναι το ευγενικό, δημοφιλές αλάτι που συναντάμε σχεδόν σε όλα τα καλά εστιατόρια και συλλέγεται συνήθως με το χέρι. Σχηματίζεται ως μια λεπτή κρούστα στην επιφάνεια του θαλασσινού νερού όταν εκείνο εξατμίζεται ή «αγκιστρώνεται» στα βράχια. Το χρώμα του κυμαίνεται από απαλό γκρι έως λευκό.

-Το εξαιρετικά ακριβό Κορεάτικο αλάτι, Purple Bamboo Salt, ένα προϊόν που η διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει εννέα φορές ψήσιμο σε κυλίνδρους μπαμπού καλυμμένους με άργιλο με την τιμή του να αγγίζει τα 100 περίπου ευρώ για μια ποσότητα 250 γραμμαρίων, συλλέγεται στον Ωκεανό και η διαδικασία παρασκευής του, διαρκεί παραδοσιακά τρία χρόνια.

Alaea, ονομάζεται το κόκκινο αλάτι, μη επεξεργασμένο και με φυσικό τρόπο αναμεμιγμένο με ηφαιστειακό άργιλο, πλούσιο σε οξείδιο του σιδήρου, που προέρχεται από τη Χαβάη.

-Οπως και το μαύρο, Kilauea Onyx Black Salt, εμπλουτισμένο με ενεργό άνθρακα από ηφαιστειακές πηγές. Του χαρίζει γυαλιστερή σκουρόχρωμη όψη, αλλά του προσδίδει και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

-Στην Ιαπωνία, το Hana Flake Salt, είναι γνωστό για την απίστευτη καθαρότητα του και τις ημιδιάφανες, εύθραυστες νιφάδες του. Είναι τόσο φίνο που χρησιμοποιείται μόνο στη φυσική του μορφή σε σαλάτες και λαχανικά στον ατμό.

-Στα νερά της θάλασσας του Seto Island, συλλέγεται το Amabito No Moshio. Παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές που χρονολογούνται από την περίοδο Jōmon, εκατοντάδες χρόνια π.Χ., όταν η Ιαπωνία κατοικήθηκε από ποικίλους τροφοσυλλέκτες. Κατά τη διάρκεια της εξάτμισής του, εγχύνεται εκχύλισμα φυκιών που του προσδίδει χρώμα και χαρακτηριστική umami γεύση.

-Άλλο ένα ιδιαίτερο Ιαπωνικό αλάτι είναι το Takesumi-Shio. Παράγεται μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας, καθώς ψήνεται σε βαρέλια χλωρού μπαμπού στους 1.000 βαθμούς για τουλάχιστον ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτή, η σκόνη ξυλάνθρακα αναμιγνύεται με το αλάτι, προσδίδοντάς του ένα μαύρο χρώμα. Παρόλα αυτά δεν διαθέτει πικράδα και οι Ιάπωνες το θεωρούν ιδανικό για σασίμι.

-Στην Αυστραλία, συναντάμε το Murray River Salt, γνωστό για τις λεπτές νιφάδες του και την απαλή ροζ απόχρωση του. Η συγκομιδή του από τον ποταμό Murray, συνοδεύεται από μια σχολαστική διαδικασία ηλιακής εξάτμισης που του προσδίδει ήπια γεύση.

Αλάτι: Τα πιο πολύτιμα είδη σε όλον τον κόσμο
Fleur de sel

-Ιδιαίτερα δημοφιλές, το ροζ ορυκτό αλάτι Ιμαλαίων, με μεγάλη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων που συλλέγεται στα αλατωρυχεία της περιοχής Παντζάμπ του Πακιστάν. Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, διαθέτουν ηλικία εκατομμυρίων ετών με μηδενική έκθεση σε ρύπους.

-Αντίστοιχου χρώματος και το αλάτι από το αλατωρυχείο Hallstatt της Αυστρίας, αν και τα συγκεκριμένα αποθέματα μάλλον εξαντλούνται και η περιοχή στην προσπάθεια της να προσελκύσει έσοδα, αφιερώθηκε στον τουρισμό. Παρόλα ταύτα, πρόκειται για αλάτια που συναντάμε συχνά στις προθήκες των delicatessen, αν και διαθέτουν υψηλή ποιότητα.

-Από την Ισλανδία προέρχεται το Icelandic Lava Salt. Θαλασσινό νερό που αναμιγνύεται με τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής. Συλλέγεται με το χέρι στα δυτικά φιόρδ και θεωρείται ότι ταιριάζει ιδανικά, ακόμα και με φρούτα.

-Tέλος, το περίφημο μπλε αλάτι της Περσίας. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα και με ηλικία εκατομμυρίων ετών. Το μπλε χρώμα του προέρχεται από την περιεκτικότητα πολλών και διαφορετικών μετάλλων στη σύνθεση του. Εξάγεται σε μορφή κρυστάλλων, από τις αποξηραμένες στις μέρες μας, αλατούχες λίμνες της επαρχίας Σεμνάν στο βόρειο Ιράν και θεωρείται ένα από τα σπανιότερα.

Διαβάστε ακόμη: