«Τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι οι συντάξεις «ξεπαγώνουν» έπειτα από δώδεκα χρόνια.

Ο κ. Χατζηδάκης αποσαφήνισε ότι η αύξηση, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη και ανέφερε ότι το ποσοστό της αύξησης θα προσδιορισθεί μόλις ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου την τρέχουσα χρονιά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για πάρα πολλούς συνταξιούχους, οι αυξήσεις θα είναι περισσότερες. «Το 2023, θα υπάρξει αύξηση των αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για τριάντα έτη και άνω και τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250€, καθώς και η προαναφερόμενη αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης», εξήγησε.

«Παράθυρο» για σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο

«Η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι, παρότι δε θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου», με αυτές τις αυξήσεις θα «ροκανίσουν» σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις.

Ωστόσο, η πλειονότητα όσων υπάγονται στις διατάξεις για την προσωπική διαφορά θα δει αύξηση στο εισόδημα, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

«Έχουμε υπολογίσει, χωρίς να λογαριάσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250€ ή η 4η δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση, ότι μόνο το 13% των συνταξιούχων θα μείνει χωρίς πραγματικές αυξήσεις.

Το 87% θα λάβει αύξηση και πολλοί από αυτούς θα έχουν διπλή αλλά και τριπλή. Από τους 850.000 συνταξιούχους που εμπίπτουν στην προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, οι 504.000 θα ωφεληθούν αμέσως λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Υπουργός.

Αργότερα, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα ανέλθει στο 7%, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750€ θα έχουν μηνιαίο όφελος 53€, ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 636€, (δηλαδή το 85% της 13ης σύνταξης).

Όμως, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία, επιλέξιμοι για το επίδομα των 250€. Επομένως, αν προστεθεί στα 636€, που είναι το ετήσιο όφελος από την αύξηση, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250€, το όφελος φτάνει τα 886€.

  • Με σενάριο αύξησης 7%, συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 900€ θα έχουν μηνιαίο όφελος 63€ και ετήσιο όφελος 756€, (δηλαδή το 90% της 13ης σύνταξης).
  • Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης διαμορφωθεί στο 7%, κάποιος που λαμβάνει αναπηρική σύνταξη των 514€, θα έχει μηνιαίο όφελος 36€ και ετήσιο όφελος 432€. Αν προστεθεί και το ποσό της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250€, το συνολικό όφελος θα ανέλθει στα 682€.

Διαβάστε ακόμη: