Η σημερινή (10/08) ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία τον Ιούνιο (μείωση στο 12.1% από 12.5% τον Μάιο και 15% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022), έφεραν –συγκρατημένη– ικανοποίηση και αισιοδοξία εν όψει συνέχειας στο Υπουργείο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «τα σημερινά, επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία αποτελούν μία ακόμη απάντηση σε όσους ανεύθυνα επιδιώκουν να μηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης, στον τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.

Η ανεργία υποχώρησε στο 12.1%, δηλαδή περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με ό,τι παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ (17.3%). Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι υποχώρησε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι (15%).

Αποκλιμακώνεται, επίσης και η ανεργία των νέων, ενώ συνολικά ως προς την ανεργία, γυρίσαμε ξανά στα επίπεδα του 2010.

Δεν πανηγυρίζουμε, φυσικά, για όλα αυτά. Τα σημειώνουμε, με σκοπό να απαντήσουμε στη μηδενιστική κριτική, αλλά και για να δείξουμε ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση και παράγει αποτελέσματα.

Οι χαμηλότεροι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές ενθάρρυναν τις επενδύσεις και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ίδιο ισχύει για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων αλλά και τον εργασιακό νόμο 4808/21, που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.

Παράλληλα, σημειώνεται και η σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι ρυθμοί των οποίων τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2019.

Ιδιαίτερα σημαντικό, ότι αυτή η θετική είδηση συνδυάζεται με τη σημερινή επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ελλάδα εξέρχεται από τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποπτεία και επιστρέφει έπειτα από δώδεκα έτη, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Ήταν αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, στις οποίες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ιδιαίτερη συμμετοχή».

Στο 12,1% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο