Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, φέρει δύο νέες παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην παροχή οικονομικής «ανάσας» σε μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο φέρει:

  • παραγραφές χρεών ιδιωτών προς τον ΕΦΚΑ.
  • Αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών, προς τον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Υπουργός προσέθεσε ότι εξετάζεται –από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών– πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προσφάτως, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε επισημάνει πως «θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Αυτή η ρύθμιση, μαζί με μία ακόμη με σκοπό την εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης –την ένταξη, δηλαδή, όσων οφείλουν στον ΕΦΚΑ, όπου δεν έχει γίνει αυτό, στο ευνοϊκότερο καθεστώς των περισσότερων δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών– είναι δύο ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων. Πιστεύω ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα τέλη Αυγούστου».