Στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συζήτηση με δημοσιογράφους και καθηγητές που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώσει το ygeiamou.gr. «Ο νόμος “Κατρούγκαλου” είναι από τους πιο παρεξηγημένους νόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ήταν «αδιαμφισβήτητο» το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι κάποιες «μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες» που αφορούσαν τη μεσαία κυρίως τάξη έγιναν υπό την πίεση της τρόικας και διορθώθηκαν μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται πλέον βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», μια άλλη “αντίληψη” που έχει για το πώς πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.