Ο άλλοτε αισιόδοξος Ντίμον προειδοποιεί πως οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει ένα πολύ κακό σενάριο
Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί το μέλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον ο οποίος έχει καταστεί ιδιαίτερα απαισιόδοξος.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, έχει προβλέψει την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία και προειδοποίησε ότι «κάτι χειρότερο» από μια σκληρή ύφεση φαίνεται… στον ορίζοντα.
Ο Τζέιμι Ντίμον έδωσε τις εκτιμήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και διεθνώς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημείωσε ότι η οικονομία είναι «ισχυρή» και «οι καταναλωτές είναι σε καλή κατάσταση», όπως και οι επιχειρήσεις.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν «σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των υψηλότερων επιτοκίων.
Νέο σενάριο πολύ βαριάς ύφεσης
«Όταν κάνεις προβλέψεις, πρέπει να σκεφτείς διαφορετικά. Τι υπάρχει εκεί έξω;
Υπάρχουν σύννεφα επερχόμενης καταιγίδας. Επιτόκια, νομισματική σύσφιξη, πετρέλαιο, Ουκρανία, πόλεμος, Κίνα».
«Αν έπρεπε να βάλω πιθανότητες: ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και της Ευρώπης 10%. Πιο ανώμαλη προσγείωση, ήπια ύφεση 20% με 30%. Πιο σκληρή ύφεση, 20% με 30%. Υπάρχει όμως και ένα νέο σενάριο που ξεπροβάλλει κάτι πολύ χειρότερο το οποίο και αυτό βρίσκεται στο 20% με 30%.
Ο Τζέιμι Ντίμον προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η γεωπολιτική ένταση, ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός, η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η αβεβαιότητα για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιθανότατα θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή στο μέλλον.
Τον Ιούνιο, είχε προβλέψει, ότι ένας οικονομικός «τυφώνας» προβάλλει στον ορίζοντα.
Όλα κρίνονται από τη διαχείριση του πληθωρισμού από Fed
«Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά. Όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί την κατάσταση με τον πληθωρισμό.
Ωστόσο το μείγμα των αρνητικών γεγονότων μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα ο οποίος είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας. Απλώς δεν ξέρουμε αν είναι ένας μικρός τυφώνας που θα διαλυθεί γρήγορα ή κάποια θύελλα.
Η τελευταία πρόβλεψη Τζέιμι Ντίμον πραγματοποιήθηκε μετά την έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ιουλίου που έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο στο 8,5% από 9,1% τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.., από μήνα σε μήνα έφτασε στο 0%, που σημαίνει ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης των τιμών παρέμεινε σταθερός μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.
Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία δήλωνε… ότι η αμερικανική οικονομία είχε πληθωρισμό «0%» αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, η αμερικανική οικονομία εμφανίζει πληθωρισμό 8,5%.
Ωστόσο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός φαινόταν να έχει επιβραδυνθεί από τον προηγούμενο μήνα, το κόστος των τροφίμων που αγοράζονται στα παντοπωλεία για κατανάλωση αυξήθηκε κατά 13,1% ετησίως.
«Οι αριθμοδείκτες είναι τόσο παραμορφωμένοι όταν έχετε αυτό το δημοσιονομικό και νομισματικό κίνητρο», τόνισε ο Ντίμον. «Έχετε δει π.χ. να εμφανίζεται ύφεση και ταυτόχρονα να μειώνεται η ανεργία;
Ο πληθωρισμός είναι περίπου 8%, δεν βλέπω ότι θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα» κατέληξε ο Τζέιμι Ντίμον.
Αγοράστε εμπορεύματα, όχι μετοχές, λέει η JP Morgan
Μπορεί επί επτά ολόκληρους μήνες ο Marko Kolanovic της JP Morgan να σύστηνε στους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές, η μεγάλη αλλαγή ήρθε.
Και ήρθε σε μια περίοδο που τουλάχιστον οι αμερικανικές αγορές μετοχών ανακάμπτουν…
Ο γνωστός αναλυτής της JP Morgan συστήνει όμως τώρα να σταματήσουν οι επενδυτές μετοχές και να κατευθυνθούν προς τα εμπορεύματα.
Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, είναι ακόμα “ταύρος” για τις μετοχές, αλλά έχει γίνει λιγότερο ανοδικός γράφοντας ότι «δεδομένων των μειωμένων κινδύνων μιας πιο αρνητικής αλλαγής, της χαμηλής θέσης σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και της ευρείας αρνητικότητας στο συναίσθημα, καθώς και του ισχυρού ονομαστικού ΑΕΠ και αύξηση των εσόδων, τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν ανάκαμψη». Το αποτέλεσμα ήταν «τα εμπορεύματα να υστερούν έναντι άλλων ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, μετατοπίζουμε μέρος της κατανομής κινδύνου από μετοχές σε εμπορεύματα», έγραψε.
Γενικά, η γενική σύσταση της ομάδας για overweight στα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παραμένει η ίδια. Παραμένει επίσης underweight σε σταθερό εισόδημα και μετρητά.
Η μεγάλη αλλαγή
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «το να πεις στους πελάτες να μειώσουν την έκθεση στις μετοχές είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή για τον Kolanovic, που ψηφίστηκε ο Νο. 1 στρατηγικός αναλυτής που συνδέεται με μετοχές στην περσινή έρευνα θεσμικών επενδυτών».
Ωστόσο, όταν ο Kolanovic σύστηνε αγορές μετοχών, οι μετοχές έπεφταν, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα.
Ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan – όπως πάντα – βλέπει τις μετοχές να αυξάνονται μέχρι το τέλος του έτους, ενισχυμένες από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη. Ωστόσο, με την αποδυνάμωση των εμπορευμάτων τον τελευταίο καιρό, το βλέπει ως μια ευκαιρία ανόδου.