Ως ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα κρίνει η JP Morgan την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανεπτυγμένη αγορά από τον οίκο FTSE Russell, ωστόσο, όπως σημειώνει, η πραγματική πρόκληση θα είναι η διατήρηση της ελκυστικότητας και της ρευστότητας των ελληνικών μετοχών σε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο.

Η ανακατάταξη της Ελλάδας από «Αναδυόμενη» σε «Ανεπτυγμένη Αγορά», θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2026, σηματοδοτώντας την επανένταξη της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την προηγούμενη υποβάθμισή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FTSE, η Ελλάδα πληροί και τα 22 ποιοτικά κριτήρια της «FTSE Quality of Markets Matrix» για την ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση, αριθμό εισηγμένων τίτλων, κατά κεφαλήν εισόδημα και πιστοληπτική αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας» από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Επιπτώσεις για την ελληνική αγορά

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan, διαθέτει σήμερα 33 εταιρείες στον δείκτη FTSE Emerging Market All Cap (29 στο τμήμα «Standard» και 4 στο «Small Cap»). Από αυτές, 29 εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για είσοδο στον FTSE Developed Market Index (8 στο «Standard» και 21 στο «Small Cap»).

Η αναδιάρθρωση αυτή αναμένεται να επιφέρει:

– Εκροές 2,84 δισ. δολ. από παθητικά επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη FTSE Emerging Markets

– Εισροές 2,7 δισ. δολ. από funds που παρακολουθούν τον δείκτη FTSE Developed Markets

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια εκτιμώμενη καθαρή εκροή 112,8 εκατ. δολ. για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan.

Με την ένταξή της στους ανεπτυγμένους δείκτες, το βάρος της Ελλάδας στον FTSE Developed Market All Cap ex-US Index υπολογίζεται να φτάσει περίπου στο 0,27%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 0,70% που κατέχει σήμερα στον FTSE Emerging Market All Cap Index.

Διαβάστε ακόμη: