Δυσμενείς είναι οι χρησμοί των αναλυτών των JPMorgan και Morgan Stanley, Μάρκο Κολάνοβιτς και Μάικλ Γουίλσον, όσον αφορά τις αγορές. Οι δύο γνωστοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως το τρέχον ράλι πρόκειται σύντομα να σταματήσει λόγω των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, το σοκ που προκαλεί η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ και της περιορισμένης ανάπτυξης της οικονομίας.
O Κολάνοβιτς τονίζει πως το τρέχον ράλι «πνέει τα λοίσθια», δεδομένης της τραπεζικής κρίσης αλλά και της πρόσφατης ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Τονίζει πως αν και οι μετοχές έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές φέτος παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τα περιορισμένα εταιρικά κέρδη, οι επενδυτές πρόκειται σύντομα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά.
Όσο για τις τεχνολογικές μετοχές, ο Κολάνοβιτς υπογραμμίζει πως οι εισροές στον κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες «δεν έχουν κάποια λογική βάση» ενώ οφείλονται ως επί το πλείστον σε συστημικούς επενδυτές και τη μείωση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index.
Ο γνωστός «bear» της αγοράς, Μάικλ Γουίλσον, τόνισε πως το ράλι των μετοχών τεχνολογίας το οποίο μέχρι πρότινος είχε ξεπεράσει το 20% δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ, ενώ οφείλεται στην μεταβολή των επενδυτών από τους οικονομικά ευαίσθητους τομείς όπως οι τράπεζες στις εταιρείες του δείκτη Nasdaq 100. Ο Γουίλσον, παράλληλα, υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα αφού ο τεχνολογικός τομέας θεωρείται παραδοσιακά αμυντικός σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Ο νούμερο ένα institutional investor τόνισε, επίσης, πως οι επενδυτές θα πρέπει να προσηλωθούν σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εταιρείες παραγωγής βασικών αγαθών και σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.
H μείωση του VIX υπό τις 20 μονάδες υποδεικνύει πως οι επενδυτές πιστεύουν πως η τραπεζική κρίση θα περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αν και ο Κολάνοβιτς υπογραμμίζει πως η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Παράλληλα, τονίζει πως οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συνεχίσουν την σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, κάτι το οποίο πρόκειται να επαναφέρει τις πτωτικές πιέσεις στις αγορές, περιορίζοντας τις αναπτυξιακές τάσεις και καταρρίπτοντας το αφήγημα για αναστολή της τρέχουσας επιθετικής στρατηγικής της Fed.
Με την άποψή του συμφωνεί και ο Γουίλσον, ο οποίος τονίζει πως «το πρόσφατα διευρυμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών από τη Fed δε θα αποτελέσει μία μορφή ποσοτικής χαλάρωσης η οποία θα ενισχύσει τα επικίνδυνα assets. Ο τεχνολογικός τομέας δεν αποτελεί επιλογή δομικών επενδύσεων αυτή τη στιγμή, αφού θα σταματήσει να υπεραποδίδει λόγω των αναμενόμενων απογοητευτικών στοιχείων των εταιρικών κερδών». Μία τέτοια πτώση των τεχνολογικών μετοχών θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές σημαντικά, αφού ο τομέας αποτέλεσε τον «κινητήριο μοχλό» της ανάκαμψης του δείκτη S&P 500 κατά 3,5% τον περασμένο Μάρτιο, παρά τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική κρίση.