Χθες (28/11), τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία της επίθεσης με αυτοσχέδια βόμβα κατά Παλαιστινίων πολιτών κοντά στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη. Θεωρούνται ύποπτοι για πράξη εκδίκησης, με αιτία την αρπαγή της σορού ενός εφήβου, την περασμένη εβδομάδα.

Την 23η Νοεμβρίου, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία βιώνει «ξέσπασμα» βίας από τον Μάρτιο, Παλαιστίνιοι ένοπλοι απήγαγαν τη σορό Ισραηλινού Δρούζου μαθητή γυμνασίου από νοσοκομείο στην Τζενίν, όπου είχε μεταφερθεί έπειτα από τροχαίο, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιδρομής

Το περιστατικό άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επίθεσης από τον στρατό, για την ανάκτηση της σορού του εφήβου. Ωστόσο, εκείνη επεστράφη αθόρυβα ύστερα από περίπου τριάντα ώρες, μετά τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Οι ένοπλοι δε γνωστοποίησαν τα κίνητρά τους, ωστόσο, Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην Τζενίν την ίδια μέρα, απαιτώντας την απελευθέρωση των λειψάνων συγγενών τους που κρατούσε το Ισραήλ, όπως είπαν. Οι Δρούζοι είναι μία αραβική κοινότητα στο Ισραήλ, τα μέλη της οποίας υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι άρχισε έρευνα για την επίθεση εναντίον Παλαιστινίων κοντά στη Βηθλεέμ, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ανέφερε ότι αν αποκαλυφθεί πως το περιστατικό ήταν μία πράξη εκδίκησης, ο στρατός αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό περιστατικό και απαιτείται λογοδοσία. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και δεν εκδικούνται».

Διαβάστε ακόμη: