Χθες (03/01), «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών στη Μαδρίτη, ο Νικολάς Ρεντόντο, ιστορική φυσιογνωμία του ισπανικού συνδικαλισμού και του αγώνα κατά της δικτατορίας του Φράνκο. «Ο Ρεντόντο αποτέλεσε μορφή του συνδικαλισμού στην Ισπανία, στη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας, της μετάβασης και της δημοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (UGT).

Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, απέτισε φόρο τιμής «σε μία σημαντική μορφή της ιστορίας της δημοκρατίας μας» και «ένα παράδειγμα του αγώνα για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κράτους πρόνοιας».

Γεννημένος το 1927 στο Μπαρακάλντο, τη Χώρα των Βάσκων (βόρεια Ισπανία), σε μία οικογένεια εργατών, ο Ρεντόντο διετέλεσε γενικός γραμματέας της UGT από το 1976 έως το 1994, αλλά ήταν ήδη ηγέτης του συνδικάτου στην παρανομία από το 1971, υπό τη δικτατορία του Φράνκο (1939 – 1975).

Μέλος της UGT και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) από το 1945, «είχε συλληφθεί και διωχθεί από τη δικτατορία του Φράνκο πολλές φορές λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων του», ανέφερε το UGT, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές. Το 1974, αρνήθηκε να αναλάβει την ηγεσία του PSOE στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, που ήταν τότε παράνομο στην Ισπανία, στη Σιρέν της Γαλλίας, αφήνοντας τη θέση για τον Φελίπε Γκονσάλες, που έγινε Πρωθυπουργός το 1982.

Ωστόσο, μετά την άνοδο στην εξουσία του PSOE, άρχισε σταδιακά να λαμβάνει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Γκονσάλες, εκτιμώντας ότι δεν αποκρινόταν στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η ολική «ρήξη» επήλθε το 1987, όταν και παραιτήθηκε από το αξίωμα ως σοσιαλιστής βουλευτής, αφού ψήφισε «κατά» του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού.

Έναν χρόνο αργότερα, τη 14η Δεκεμβρίου 1988, διοργάνωνε, μαζί με το άλλο μεγάλο ισπανικό συνδικάτο, τις «Εργατικές Επιτροπές» (CC.OO, προσκείμενες στο Κομμουνιστικό Κόμμα), γενική απεργία κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που «παρέλυσε» τη χώρα. Ο Ρεντόντο παραιτήθηκε από την ηγεσία της UGT και αποχώρησε από την πολιτική και τον συνδικαλισμό, το 1994.

Διαβάστε ακόμη: