Γαλλία και Ιταλία πρόκειται να στείλουν την άνοιξη στην Ουκρανία ένα αμυντικό σύστημα εδάφους – αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T–MAMBA για να βοηθήσουν τη χώρα «να αμυνθεί, απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα», σύμφωνα με σημερινή (03/02) ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.

«Η αποστολή ενός τέτοιου συστήματος ανταποκρίνεται στο αίτημα που εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ, στους ομολόγους του», τονίσθηκε στην ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν, εξάλλου, νωρίτερα νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2.175 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς, ο οποίος δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων, που –έως τώρα– ήταν εκτός εμβέλειας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Πάτρικ Ράιντερ, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλειας της Ουκρανίας (USAI) θα σταλούν στη χώρα βόμβες μικρής διαμέτρου εκτοξευόμενες από το έδαφος (GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Στο «πακέτο» θα συμπεριληφθούν, επίσης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS), ανταλλακτικά και διάφορα είδη πυρομαχικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27.2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, την 24η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: