Σήμερα (13/01), ο Ολεξέι Ρεζνίκοφ ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς οι δυτικές χώρες –που προηγουμένως, ανησυχούσαν ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα θεωρείτο από τη Ρωσία ως κλιμάκωση της έντασης– αλλάζουν τρόπο σκέψης.

«Αισθάνομαι σίγουρος ότι θα αποκτήσουμε τα όπλα που αναζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό», συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, διότι φαίνεται πως τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία, «προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις μέσα στην άνοιξη. Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. “Ντε φάκτο”· όχι “ντε γιούρε”, δηλαδή βάσει νόμου. Για αυτό, έχουμε όπλα και ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε», τόνισε ο κ. Ρεζνίκοφ, σε συνέντευξη στο BBC.

Για χρόνια, η Ουκρανία επιδιώκει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ως «απειλή» για την ασφάλεια της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει για γρήγορη ένταξη, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η προοπτική πλήρους προσθήκης θα εξετασθεί σοβαρά από τα μέλη του ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, παρά τις δεσμεύσεις υποστήριξης.

«Γιατί θα ήταν αμφιλεγόμενο να πούμε ότι η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ; Είναι αλήθεια, γεγονός. Αισθάνομαι σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε “ντε γιούρε” μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρέζνικοφ.

Ωστόσο, δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάζει νέα εισβολή από τη Λευκορωσία, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας. «Μία μετακίνηση από το βορρά θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και η Ρωσία δεν έχει τους πόρους για αυτό», εκτίμησε ο Ολεξέι Ρεζνίκοφ.

Διαβάστε ακόμη: