Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματίσει για σήμερα (07/09) δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει και τη Μόσχα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δε συνηθίζει να ανακοινώνει εκ των προτέρων την ημερομηνία μίας δοκιμαστικής εκτόξευσης ICBM και στρατιωτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στέλεχος του Πενταγώνου έκανε λόγο για «δοκιμή ρουτίνας», η οποία έχει σκοπό να καταδείξει το επίπεδο ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Η τελευταία δοκιμή Minuteman III (στις 16 Αυγούστου), ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, είχε αναβληθεί δύο φορές.

Αρχικά, είχε προγραμματισθεί για τον Μάρτιο, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά στις αρχές Αυγούστου, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει πυραύλους Minuteman III (που εκτοξεύονται από το έδαφος), πυραύλους Trident (που εκτοξεύονται από υποβρύχια) και βόμβες, οι οποίες μεταφέρονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Άσχημη εξέλιξη – Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις για φθηνά τιμολόγια

Ρόδος: Πατέρας και γιος σκότωσαν μαζί τον εργολάβο – Του χρωστούσαν 75.000 ευρώ

Ιβάν Σαββίδης: Για τον ΠΑΟΚ λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά για το OPEN TV υπάρχουν