Ο γνωστός επενδυτής, ο οποίος εργάζεται στη DWS –θυγατρική της Deutsche Bank– τα τελευταία σαράντα χρόνια, εκτιμά ότι «οι καιροί αλλάζουν στις χρηματαγορές και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι εάν διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά τα επόμενα δέκα έτη, αφαιρουμένου του πληθωρισμού».

Ο κ. Καλντεμόργκεν διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πρέπει να υπάρξει μία επιφυλακτική επενδυτική στρατηγική. Βραχυπρόθεσμα, φοβάμαι περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών έως και 14%, κυρίως ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης», τόνισε εν συνεχεία, σε συνέντευξη στην Handelsblatt.

«Οι αναταραχές από τις γεωπολιτικές κρίσεις και την κλιματική αλλαγή, δύσκολα θα επιτρέψουν μία ευρεία αύξηση της ευημερίας. Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι στην εξάρτηση των γερμανικών εταιρειών από την Κίνα, πρέπει να αλλάξει η πορεία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.

Αν σταματήσουν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, ο Dax θα υποχωρήσει σημαντικά και πάλι σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο. Ωστόσο, η διακοπή αερίου θα θεωρηθεί προσωρινό πρόβλημα. Το 2023, σίγουρα θα υπάρχει άφθονο αέριο, από άλλες πηγές», σημείωσε ο Γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων.

«Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ο μοναδικός λόγος για τη διαρκή νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν, επίσης, για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών. Θεωρούν, μάλιστα, πως ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί η διόρθωση της χαλαρής επιτοκιακής πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων, από την άλλη πλευρά, αποτελούν μέρος ενός οικονομικού κύκλου. Όμως, ο τελευταίος μεγάλος γύρος, χρονολογείται τη δεκαετία του 1970. Την εποχή εκείνη, τα χρηματιστήρια κατρακύλησαν, αλλά ανέκαμψαν το επόμενο έτος, παρά τα υψηλότερα επιτόκια», εντόπισε, ολοκληρώνοντας ο Κλάους Καλντεμόργκεν.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Η δολοφόνος της Ντούγκινα» – Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με την ύποπτο