Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου της Τουρκίας έλαβε δάνειο ύψους 925 εκατομμυρίων ευρώ (929 εκατομμύρια δολάρια) από τη Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε μία προσπάθεια απεξάρτησης της γείτονος χώρας από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το τριετές δάνειο θα επιτρέψει στη “Botas”, να εξαγοράζει LNG από προμηθευτές σε δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αλγερίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Σιγκαπούρης, Ηνωμένου Βασιλείου και Κατάρ, σύμφωνα με τη ανακοίνωση της εταιρείας.
Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ υπάρχει ορίζοντας επέκτασης, στο μέλλον.
Η συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο διεθνές δάνειο του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών για εισαγωγές LNG και ενώ θα χρηματοδοτήσει μόνο ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, «ανοίγει» τον δρόμο για παρόμοιες συναλλαγές.
Κατά αυτόν τον τρόπο, η “Botas” θα έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις προμήθειες, οι οποίες σήμερα κυριαρχούνται από τη Ρωσία και το Ιράν.
Η τουρκική εταιρεία έχει πληγεί από την «εκτίναξη» των τιμών του φυσικού αερίου με εμφανή τη δυσκολία μεταβίβασης στους καταναλωτές και τις αρχές να προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών, πριν από μία κρίσιμη εκλογική χρονιά. Η “Botas” έχει αναφέρει ότι πουλά φυσικό αέριο στους εγχώριους καταναλωτές, στο 30% του κόστους.
Η Goldman Sachs προβλέπει τιμές – «φωτιά» στην ενέργεια και λογαριασμούς ύψους 500€ τον μήνα
Δεκαήμερο αγωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Ήλθε η ώρα της κρίσης για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, αναφορικά με την απόφαση απεξάρτησης από τις ενεργειακές προμήθειες της Ρωσίας.
Από προχθές (11/07) έχει ανασταλεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, με την αγωνία να εντείνεται αναφορικά με τις προθέσεις της Gazprom και το ενδεχόμενο να αφήσει κλειστές τις βάνες και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Ήδη, στην οικονομία της Γερμανίας επικρατεί ατμόσφαιρα εγρήγορσης αλλά και διαρκούς ανησυχίας. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποιεί την κοινή γνώμη για την πιθανότητα διαχείρισης «μίας πρωτόγνωρης δοκιμασίας», ενώ εύχεται να αποφευχθεί η πλήρης ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ενεργειακής ασφάλειας, ο οποίος μπορεί «να εξωθήσει στα άκρα, την κοινωνική αλληλεγγύη».
Αν οι στρόφιγγες κλείσουν, η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης.
Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζει την αγωνία της με τη φράση «η Ρωσία είναι απρόβλεπτη». H Μόσχα επιμένει πως θα αυξήσει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη και θα ανοίξει κανονικά ο Nord Stream, όταν επιστρέψει η τουρμπίνα του αγωγού που βρίσκεται στον Καναδά για επισκευή.
Από προχθές (10/07), ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι επισκεύασε την τουρμπίνα και την επιστρέφει στη Γερμανία, κατ’ εξαίρεσιν των κυρώσεων. Οικονομικά ινστιτούτα, διεθνείς οργανισμοί και οικονομολόγοι προειδοποιούν για την ύφεση, στην οποία θα «βυθισθεί» σχεδόν αυτομάτως η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία, όταν οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να μειώσουν ή και να διακόψουν εντελώς την παραγωγή.
Στις προειδοποιήσεις προστίθενται και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, που προεξοφλεί ότι εάν το Κρεμλίνο λάβει την απόφαση πλήρους διακοπής της ροής του αερίου, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει απρόσιτο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, καθώς θα «αναρριχηθεί» σε δυσθεώρητα επίπεδα, της τάξεως των 500€. Περίπου το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφορά τα νοικοκυριά και κυρίως τη θέρμανσή τους.