Από μεθαύριο και για 10 – 14 ημέρες, αναστέλλεται η λειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, με την αγωνία να εντείνεται αναφορικά με τις προθέσεις της Gazprom και το ενδεχόμενο να αφήσει κλειστές τις βάνες και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Αναλυτές της Γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων προετοιμάζονται, πάντως, για ένα σενάριο, στο οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς την παροχή αερίου, πιέζοντας περαιτέρω για άρση των κυρώσεων.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει την παροχή μέσω του Νord Stream 1 στο 40% της συμφωνημένης ποσότητας, σε μία περίοδο που τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% έως τον Νοέμβριο.

Σήμερα, η πληρότητα είναι γύρω στο 54% κατά μέσο όρο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ποσότητες αερίου που λείπουν, μπορούν να αντικατασταθούν αμέσως, από άλλες πηγές.

Όσο για τις τιμές του φυσικού αερίου, ξεπέρασαν τα 185€ ανά μεγαβατώρα, ήτοι έχουν επταπλασιασθεί σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Γερμανία: Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μάς ταπεινώσει», τόνισε ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου το προσεχές διάστημα, εφόσον η Ρωσία διακόψει την παροχή και διαβεβαίωσε ότι «η διασφάλιση της σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου αποτελεί, αυτή τη στιγμή, την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», προκειμένου να μη χρειασθεί περιορισμός της χρήσης από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

«Οι φιλόδοξοι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μεγάλη ταχύτητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προμήθεια ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Σολτς από τη Διεθνή Έκθεση Βιοτεχνίας που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να εξασφαλίσει την επάρκεια της βιομηχανίας σε φυσικό αέριο, παρά τα προβλήματα στην προμήθεια από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη ουδέτερου ενεργειακού εφοδιασμού ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κατεβαίνουν οι θερμοστάτες που ζεσταίνουν νερό, χαμηλώνει η ένταση στα φώτα του δρόμου και κλείνουν πισίνες, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η ανεπάρκεια ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, από τις κατοικίες και τα κτήρια γραφείων, έως τις βιομηχανίες και τα κέντρα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με ανάλυση των FT.

Οι δημοτικές αρχές ορισμένων πόλεων έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα. Η Λαν–Ντιλ κοντά στη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα κλείσει την παροχή ζεστού νερού στα 86 σχολεία και τα 60 γυμναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή.