Το φθινόπωρο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες, εν όψει της σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας, η οποία αναγγέλθηκε μόλις τον Ιούνιο και οδήγησε σε μία πρώτη συνάντηση, τον ίδιο μήνα.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας στο Στενό της Ταϊβάν και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις.

Ταϊπέι και Ουάσιγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που, ωστόσο, δεν αποτελεί επίσημη διεθνή συμφωνία.

Η Κίνα αποστέλλει στρατεύματα στη Ρωσία για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Κινεζικά στρατεύματα θα μεταβούν στη Ρωσία με σκοπό να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΙνδίαςΛευκορωσίας και Τατζικιστάν, σύμφωνα με χθεσινή (17/08) ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας.

Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δε συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, ενώ, οι ασκήσεις εντάσσονται σε μία διμερή συμφωνία συνεργασίας», επισημάνθηκε.

Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Κίνας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, βάσει πληροφοριών του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Στόχος, να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα απάντησης σε οιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια», τονίσθηκε.

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Ταϊβάν που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου

Η κρίση μεταξύ Κίνας και Ταϊπέι οδηγείται στα άκρα. Οι κυρώσεις του Πεκίνου ακολουθούν την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, κίνηση με «λάθος μήνυμα», σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση. Οι αρχές της Ταϊβάν, η οποία έχει συγκροτήσει δική της κυβέρνηση, απορρίπτουν την κινεζική θέση.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις από την κινεζική υπηρεσία υποθέσεων της Ταϊβάν, είναι η Χσιάο Μπι–Χιμντε φάκτο πρέσβειρα της νήσου στην Ουάσινγκτον και ο Ουέλινγκτον ΚουΓενικός Γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στην Ταϊπέι. Πολιτικοί του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος βρίσκονται, επίσης, στο στόχαστρο του Πεκίνου.