Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε σήμερα τη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η μονομέρεια στον κόσμο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

“Η αντίκρουση της μονομέρειας και δημιουργία της σταθερότητας και της τάξης είναι δυνατή μόνο χάρη στη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες”, δήλωσε ο Ραϊσί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στη Δύση.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ.

“Η πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έγκειται στην επέκταση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της σχέσεων σε διάφορους τομείς”, με το Πεκίνο, δήλωσε ο Ραϊσί.

Η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας παρότι, σύμφωνα με ιρανικά στοιχεία, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά με την επαναφορά, το 2018, των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, στον απόηχο της καταγγελίας από την Ουάσινγκτον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.

Η άνθηση των εμπορικών συναλλαγών

Οι εμπορικές συναλλαγές γνώρισαν άνθιση το 2021, σύμφωνα με τις ιρανικές τελωνειακές αρχές. Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 58% την περίοδο (Μαρτίου 2021 – Μαρτίου 2022) και οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 29%.

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο διαπραγματεύσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανάμεσά τους η Κίνα, για την αποκατάσταση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που είχε επιτρέψει στο Ιράν μια ελάφρυνση κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό, ο Ραϊσί εκτίμησε ότι η “προτεραιότητα” για τη χώρα του είναι η “επιτυχής εφαρμογή του 25ετούς ολοκληρωμένου σχεδίου συνεργασίας”, που υπογράφηκε μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου στα τέλη Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, πρόκειται για έναν “πλήρη οδικό χάρτη”, που περιέχει “πολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές ρήτρες” για “25 χρόνια συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα ο Ραϊσί υπογράμμισε ότι “οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν περισσότερο από ποτέ την αξία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Κίνας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κινέζος υπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, τον ταξίαρχο Μοχαμάντ-Ρεζά Αστιανί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αστιανί υπογράμμισε “την ανάγκη αντίκρουσης της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο με την ενίσχυση της πολυμέρειας”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.