Το βασικό χαρακτηριστικό της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία διαδέχθηκε η ανάκαμψη και στη συνέχεια ο κίνδυνος δεύτερης ύφεσης, ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε απαιτητικά πόστα, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Οι ελλείψεις αφορούσαν κυρίως τα επαγγέλματα των νοσηλευτών, των μαγείρων, των εμπόρων και των εργατών.

Το ίδιο, όμως, φάνηκε να ισχύει και για τον αμερικανικό στρατό. Το Πεντάγωνο έχει ακόμη δρόμο, προκειμένου να καλύψει 150.000 κενές θέσεις και πασχίζει να προσφέρει κίνητρα για να δελεάσει, εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του πρακτορείου Bloomberg.

Θα μπορούσε, μάλιστα, να οδηγήσει σε μείωση των απαιτήσεων κατάταξης, αλλά –σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ– το παράδειγμα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αποτελεί παράδειγμα για τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για υποψηφίους με χαμηλές επιδόσεις στο τεστ ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να βοηθήσει τους υποψηφίους με λιγότερα προσόντα να ανταποκριθούν στο ελάχιστο όριο που απαιτείται για να υπηρετήσουν, ωστόσο, απειλεί ταυτόχρονα και να υποβαθμίσει τη συνολική ικανότητα του στρατού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην εμπλέκονται πλέον σε δύο πολέμους στη Μέση Ανατολή, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ολοένα και πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη και άλλον έναν στην Ασία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλεί το ΝΑΤΟ, την Κίνα και την Ταϊβάν.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει, αντί να μειώσει τις απαιτήσεις του, να υιοθετήσει μία πιο πραγματιστική προσέγγιση. Να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην παραμονή των στρατευμάτων στις τάξεις του, μόλις καταταγούν.

Προσθέτως, τα οικονομικά μπόνους, οι δυνατότητες προαγωγής και τα κίνητρα απόκτησης νέων δεξιοτήτων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα μέλη του στρατού στην απόφαση για μακροχρόνια καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο μπορεί, επιπλέον, να διευρύνει το πλαίσιο των δυνάμει στρατευσίμων, τοποθετώντας περισσότερους στρατολόγους σε κοινότητες, με χαμηλά επίπεδα στρατιωτικής συμμετοχής.

Παρά τις προσπάθειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως χρειασθεί να καταφέρουν περισσότερα, διαθέτοντας λιγότερα, τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις σε μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε πυρομαχικά υψηλότερης ακρίβειας, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η εξυπνότερη χρήση των νέων τεχνολογιών θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να αναθέσει περισσότερες τεχνικές εργασίες, σε πολιτικούς υπαλλήλους και εργολάβους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πιέσουν τους περιφερειακούς συμμάχους, ιδιαίτερα τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, να συνεισφέρουν περισσότερο στη συλλογική άμυνα.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να ξεπεράσουν τις προκλήσεις, δίχως να θυσιάσουν τις βασικές δυνατότητες του στρατού, σύμφωνα με τον Μάικ Μπλούμπεργκ.