Kακή βαθμολογία έλαβαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε έρευνα εμπειρογνωμόνων που έδειξε αυξημένους κινδύνους ύφεσης λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην ευρωζώνη, οι πιθανότητες για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μειωμένης παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους είναι υψηλότερες στη Γερμανία και την Ολλανδία με 38%, σύμφωνα με τριμηνιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ifo και του Ελβετικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, έναντι 26% στις ΗΠΑ.

Μην περιμένετε ανάκαμψη σύντομα

Η Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του 2023, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, καθώς η σταθερότερη ανάπτυξη στην Ιταλία και την Ισπανία αντιστάθμισε την ύφεση στη Γερμανία.

Οι προοπτικές για μια άμεση ανάκαμψη είναι ελάχιστες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει συνεχιζόμενη βραχυπρόθεσμη αδυναμία.
Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν να διαταράξουν εκ νέου τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις παραδόσεις ενέργειας.

Η αβεβαιότητα αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις, ενώ οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, ως απάντηση. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διεξήχθη μεταξύ 1.431 οικονομικών εμπειρογνωμόνων από 124 χώρες από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη: