Οριακά απέφυγε η οικονομία της ευρωζώνης την τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2023,  παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία, κυρίως χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και τη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα ευρώ, παρέμεινε αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, η οποία θα έθετε την ευρωζώνη σε τεχνική ύφεση, που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Επίσης, σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο ήταν καλύτερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, σημειώνοντας αύξηση 0,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο 12 μήνες νωρίτερα, αντί να παραμείνει αμετάβλητο όπως προέβλεπαν οι αναλυτές.

Θετικά νέα από την Ισπανία

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ισπανία, συνέβαλε περισσότερο στο συνολικό αποτέλεσμα με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,6%, ενώ η μικρότερη Πορτογαλία σημείωσε αύξηση 0,8%. Η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη Ιταλία επιταχύνθηκε επίσης στο 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες από 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό συνέβαλε στην αντιστάθμιση της τριμηνιαίας πτώσης κατά 0,3% στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, και της μηδενικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη Γαλλία.

 

Διαβάστε ακόμη: