Σε θέση μάχης βρίσκονται οι πάροχοι ρεύματος, για να προωθήσουν νέα προϊόντα σταθερής τιμής μετά τη διευκρινιστική ανακοίνωση των Δαγούμα-Φούρλαρη της ΡΑΑΕΥ, με την οποία κατατάσσουν τα τιμολόγια 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας στα μπλέ σταθερά.

Επιπρόσθετα, η επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη προς τη Ρυθμιστική Αρχή, ξεκαθαρίζει, τη βούληση του «κανονιστικού νομοθέτη» για τιμολόγια ρεύματος φθηνά και ολιγόμηνα, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με το Θανάση Δαγούμα «άφηνε ασάφειες».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα βγουν στην αγορά προϊόντα ρεύματος 6μηνης, 8μηνης αλλά και 12μηνης διάρκειας.

Εκεί ακριβώς θα επικεντρωθεί ο ανταγωνισμός, με τιμές ελκυστικές, ακόμα και στα 11 σεντς η κιλοβατώρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να δούμε τιμές χαμηλότερες και από το ‘8μηνο’ τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο ΑΕ» (θυμίζουμε πως αυτή η εταιρία ξεκίνησε την όλη …αιρετική και άκρως ωφέλιμη για τον καταναλωτή ιστορία), ακόμη και για 12μηνης διάρκειας σταθερά.

Απτή απόδειξη του πόσο φθηνά προθεσμιακά συμβόλαια χονδρικής βρίσκουν στην αγορά οι πάροχοι, όταν πραγματικά θέλουν να ρίξουν τις τιμές καταναλωτή.

Φορολόγηση υπερεσόδων από το ρεύμα: Πόσα θα εισπράξει το δημόσιο - Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση

Πόσο συγκρίσιμα είναι τα νέα τιμολόγια ρεύματος;

Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός αυτών με ενεργές συμβάσεις σταθερής τιμής, ενημερώθηκαν έγκαιρα για την μετάβασή τους στο “ειδικό τιμολόγιο” με τον υφιστάμενο προμηθευτή τους, από την 1η Ιανουαρίου, όμως η τελική επιλογή παραμένει στα χέρια τους καθώς μπορούν είτε να αποδεχτούν την αλλαγή, είτε να επιλέξουν άλλο τιμολόγιο της αρεσκείας τους.

Η μετάβαση στο “ειδικό τιμολόγιο” αποφασίστηκε κυρίως επειδή το μέχρι πρότινος τιμολόγιο τους θα καταργούνταν από τον Ιανουάριο, δίνοντας θέση στα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Στην πραγματικότητα, τα τιμολόγια αυτά δεν ήταν όλα καινούρια, καθώς τα κυμαινόμενα με αναπροσαρμογή βάσει της τιμής χονδρικής προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης, όμως είχαν τεθεί προσωρινά σε αναστολή για να διευκολυνθεί η επιλογή των καταναλωτών και να περιοριστεί η έκθεσή τους στις υψηλές τιμές ενέργειας.

Το νέο καθεστώς λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθιέρωσε το “ειδικό τιμολόγιο”, το οποίο παρέχεται υποχρεωτικά από όλους τους προμηθευτές.

Το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι η τελική τιμή του δημοσιεύεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, καθιστώντας το έτσι εύκολα συγκρίσιμο.

Στον αντίποδα όμως, η ύπαρξη όλων αυτών των τύπων τιμολογίων (συμπεριλαμβανομένων και των διαφορετικών παραλλαγών τους πχ. κίτρινα), με σύνθετους τύπους υπολογισμού και μηχανισμούς αναπροσαρμογής, έχει προσθέσει πολυπλοκότητα στην αγορά.

Το “ειδικό τιμολόγιο” εισήχθη για να αντισταθμίσει εν μέρει αυτή την πολυπλοκότητα για τους καταναλωτές, καθώς επιτρέπει τη σύγκριση στην αρχή κάθε μήνα, ωστόσο προσφέρει μόνο μερική προβλεψιμότητα τιμών για τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, τα κυμαινόμενα τιμολόγια μπορεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, αλλά ποικίλλουν σημαντικά ως προς τα χαρακτηριστικά και τους τύπους υπολογισμού τους, καθιστώντας έτσι την συγκρισιμότητα των τιμών τους εφικτή μόνο ως ένα σημείο.

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, ενέργεια.

Ρυθμιστική αρχή: Από 6-12 μήνες οι συμβάσεις των νέων τιμολογίων – «Κίτρινα» χωρίς «πέναλτι» αποχώρησης

Η ΡΑΑΕΥ προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τα νέα τιμολόγια, μετά τη συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με τον αν μπορούν οι προμηθευτές να διαθέτουν προϊόντα που είναι διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, αλλά έχουν σταθερή χρέωση και ρήτρα αποχώρησης (έχοντας δηλαδή τα χαρακτηριστικά της μπλέ χρωματικής σήμανσης).

Πρακτικά δηλαδή, επιτρέπεται πλέον και επίσημα να βγαίνουν στην αγορά τιμολόγια με συμβάσεις 6μηνης, 8μηνης ή 12μηνης διάρκειας και μπορούν να έχουν οποιαδήποτε χρωματική σήμανση, αρκεί να έχουν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Αν είναι σταθερής χρέωσης θα “σημαίνονται” ως μπλέ και ως εκ τούτου θα μπορούν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Αν είναι κυμαινόμενα ή μικτά (π.χ. για κάποια περίοδο σταθερά και για τη συνέχεια κυμαινόμενα) θα “σημαίνονται” ως κίτρινα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ αναφέρει τα εξής:

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια των ρυθμίσεων και προκειμένου για την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας της Αρχής, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινίσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση. Κατόπιν των διευκρινίσεων που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο αναφορικά με το ζήτημα και σύμφωνα με την βούληση του κανονιστικού νομοθέτη, τόσο η διάρκεια της σύμβασης όσο και το Τιμολόγιο αποτελούν στοιχεία της Προσφοράς Προμήθειας η οποία δύναται κατόπιν συναίνεσης του Πελάτη να καταλήγει σε διάρκεια σύμβασης προμήθειας που δεν δύναται να είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών. Ως εκ τούτου, οι Προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός (1) έτους και όχι μικρότερης των έξι (6) μηνών. Τα προσφερόμενα τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα. Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Τα Ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν το τρίτο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη!

Σε θέση μάχης οι πάροχοι

Για όλα αυτά, σε θέση μάχης βρίσκονται οι πάροχοι ρεύματος, βρίσκονται οι πάροχοι ρεύματος, για να ανακοινώσουν νέα προϊόντα ρεύματος σταθερής τιμής μετά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, τοποθετώντας τα τιμολόγια 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας στα μπλέ σταθερά.

Μετά το πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ έρχονται προϊόντα 6μηνης, 8μηνης αλλά και 12μηνης διάρκειας που εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν τον ανταγωνισμό σε αυτή τη νέα ομάδα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους σε τιμές άκρως ελκυστικές, ακόμα και στα 11 σεντς η κιλοβατώρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να δούμε τιμές χαμηλότερες από το “8μηνο” προϊόν της Φυσικό Αέριο (που άνοιξε το… χορό), ακόμη και για 12μηνης διάρκειας σταθερά, απόδειξη του πόσο φθηνά προθεσμιακά συμβόλαια μπορούν πλέον να βρουν στην αγορά οι πάροχοι.

Η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ερμηνευτική της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ η οποία θεσμοθέτησε τα προϊοντα διάρκειας μικρότερης του 12μηνου, ωστόσο θεωρήθηκε, τόσο από τη ΡΑΑΕΥ όσο και από τις εταιρείες προμήθειας ότι συνέχιζε να αφήνει ασάφειες και «γκρίζες ζώνες».

Η ΡΑΑΕΥ ξεκαθάρισε ότι τα ολιγόμηνα σταθερά συμβόλαια, θα μπορούν να είναι μπλε και να έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Η αποσαφήνιση αυτή ήταν απαραίτητη για να προχωρήσουν οι εταιρείες προμήθειας, στην ανακοίνωση τέτοιων τιμολογίων, τα οποία, κάποιες τουλάχιστον από αυτές, έχουν ετοιμάσει και θα βγούν άμεσα στην αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Ταυτόχρονα λύνεται, έστω εκ των υστέρων, το πρόβλημα με το 8μηνο σταθερό τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, το οποίο, παρότι σταθερό και με ρήτρα αποχώρησης, δεν εντάχθηκε στα μπλέ τιμολόγια αλλά στα κίτρινα.

Ρεύμα: Που θα βρεθούν 8.000 «νέα» μεγαβάτ που μας χρειάζονται με δεδομένη την έλλειψη ρωσικού αεριού;

ΥΠΕΝ: Κίνδυνος για παραπλανητικές τακτικές

«Τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο ευνοήθηκαν ασφαλώς από τη μείωση των διεθνών τιμών. Δίχως όμως τη παρέμβαση με το πράσινο τιμολόγιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα βλέπαμε. Ο ανταγωνισμός πήρε μπροστά, αλλά αυτό δεν ήταν διόλου κάτι το αυτονόητο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του.

Αποτιμώντας την εικόνα της αγοράς δύο μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος μίλησε για τη σημασία του ενημερωμένου και απαιτητικού καταναλωτή, για τα «νέας γενιάς» τιμολόγια που προσεχώς θα δούμε – τα σταθερά διάρκειας τουλάχιστον 6μηνών καθώς και τα μεικτά προϊόντα – καθώς και για τη σημασία ενός ισχυρού Ρυθμιστή, ικανού να εντοπίζει τις παραπλανητικές πρακτικές.

Αναφορικά με τους αγρότες, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα οφέλη από τη μείωση της τιμής στο ρεύμα, αναλύει τις παρεμβάσεις του Yπουργείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι κοινωνικές διεκδικήσεις θέλουν ένα μέτρο, ενώ κάνει ειδική μνεία στα συνεργατικά σχήματα.

Θύμισε επίσης «πόσο ακριβά έχουν πληρώσει οι αγρότες τον λαϊκισμό και το εύκολο χρήμα που μοιράστηκε στους συνεταιρισμούς, τονίζει όμως ότι αποτελούν μονόδρομο και ότι γι’ αυτό και η κυβέρνηση δίνει τόση έμφαση στην υγιή συνεργατικότητα, για να επιτευχθεί ανταγωνιστικότητα και υψηλότερο εισόδημα για τους αγρότες» όπως είπε.

Είπε τέλος πως και ο δικός του οικιακός πάροχος (Σ.Σ. η Elpedison) που ήταν ανάμεσα στους πιο ακριβούς, άλλαξε τακτική αλλά χωρίς και πάλι να είναι ο φθηνότερος!

Αλεξάνδρα Σδούκου για νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα επέλεξαν οι περισσότεροι

Σδούκου: Χαμηλότερο αισθητά το πράσινο τιμολόγιο

Στη μεταρρύθμιση που εφάρμοσε το ΥΠΕΝ στα τιμολόγια αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι έχει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.

Η ίδια επισήμανε ότι μέχρι τις 31/12 ίσχυαν 130 τιμολόγια, αλλά σήμερα έχουμε μόλις 4 τύπους τιμολογίων, αφού ομαδοποιήθηκαν.

Στους νέους τύπους συγκαταλέγεται το πράσινο τιμολόγιο όπου μετέπεσαν οι καταναλωτές που δεν επέλεξαν διαφορετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκαν δύο πράγματα: Ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τι ακριβώς πληρώνει αφού η τιμή είναι γνωστή εκ των προτέρων την 1η κάθε μήνα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ πέτυχε την ατομική ενημέρωση ένα μήνα πριν την εφαρμογή για όλους τους καταναλωτές. “Υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να στείλουν εκατομμύρια επιστολές, να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο, να αναρτούν σε εμφανή σημεία τις τελικές τιμές. Να λένε αναλυτικά τις παραμέτρους τους μηχανισμού, τη βασική τιμή, το πάγιο και τις εκπτώσεις που προσφέρουν”, πρόσθεσε η κα Σδούκου.

Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ αναρτά μηνιαίως πίνακα με τις τελικές τιμές για να συγκρίνει εύκολα ο καταναλωτής.

Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά οι Έλληνες καταναλωτές έχουν όλα τα στοιχεία εφόσον θέλουν να ενημερωθούν και ο ανταγωνισμός λειτούργησε, τόνισε η υφυπουργός. “Η ενέργεια έχει πολλές παραμέτρους και πολύπλοκους υπολογισμούς, αυτή είναι η φύση του προϊόντος. Δεν ζητάμε όμως να λύσουν τον μαθηματικό τύπο οι καταναλωτές”.

“Η τιμή Ιανουαρίου ξεκινούσε από 13,6 λεπτά/KWh, ενώ η τιμή Δεκεκμβρίου 2023 χωρίς την επιδότηση ήταν 17 λεπτά. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται το Φεβρουάριο όπου η τιμή είναι από 11 ως 14 λεπτά. Άρα το πράσινο τιμολόγιο είναι 15% φθηνότερο. Οι καταναλωτές βλέπουν ήδη μειωμένες τιμές στους λογαριασμούς τους”, σχολίασε.

Πρόσθετη εξέλιξη αποτελεί η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που δίνει δυνατότητα για περισσότερο ανταγωνισμό και για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Προβλέπει σταθερά τιμολόγια 6 ή 8 μηνών ώστε να είναι πιο φθηνή η τιμή, αλλά και για μεικτά τιμολόγια.

Καταλήγοντας, η κα Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στα τιμολόγια λιανικής. “Δείξαμε ότι δεν διστάζουμε να παρέμβουμε στην αγορά αν χρειαστεί με πλαφόν και φορολόγηση στα υπερκέρδη, να καλέσουμε σε ακρόαση τις εταιρείες και να επιβάλουμε πρόστιμα. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις και παρεμβάσεις”.

Διαβάστε ακόμη: