Έρευνα ξεκίνησε η ΡΑΑΕΥ για τις εταιρείες προμήθειας που άλλαξαν στο ‘παρά ένα’ τα δεδομένα των πράσινων τιμολογίων τους.
Η Ρυθμιστική Αρχή είχε υποδείξει σαφώς τί πρέπει να γίνει με κατευθυντήριες οδηγίες για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος.
«Οι προμηθευτές δεν μπορούν να εφαρμόσουν εκπτώσεις που δεν ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου» λένε στη ΡΑΑΕΥ παρόλο που από το ΥΠΕΝ υπήρχε η πληροφορία ότι επειδή είναι ξεκίνημα, θα υπάρξει ελαστικότητα εφαρμογής.
Επειδή πάντως οι παρατυπίες λειτουργούν τελικά υπέρ του καταναλωτή εκτιμάται ότι οι πιθανές ποινές, προς ώρας, θα είναι της κατηγορίας της “επίπληξης” και όχι κάποιου χρηματικού πέναλτι.
Η πρώτη εικόνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων, είναι ότι οι πιο φθηνές λύσεις για τους καταναλωτές είναι προς ώρας τα κίτρινα τιμολόγια με τιμές οι οποίες είναι από 6,8% έως 7,2% φθηνότερες από τα αντίστοιχα πράσινα ειδικά τιμολόγια των εταιρειών.
Κάτι επίσης σημαντικό που έχει προκύψει είναι ότι μόνο για τους συνεπείς καταναλωτές θα ισχύσει η απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής παρόχου, ενώ δυσκολότερη θα γίνει για τους μπαταχτσήδες.
Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε και τελικά το κίτρινο προς ώρας φθηνότερο!
Από την αρχική αυτή εικόνα για τον πρώτο μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων, προκύπτει ότι οι πιο φθηνές λύσεις για τους καταναλωτές είναι (προς το παρόν) τα κίτρινα τιμολόγια με τιμές οι οποίες είναι από 6,8% έως 7,2% φθηνότερα από τα αντίστοιχα πράσινα ειδικά τιμολόγια των εταιρειών.
Τα σταθερά μπλε τιμολόγια στις περισσότερες εταιρείες είναι πιο ακριβά από τις τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για το μήνα Ιανουάριο, αν και υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που για τον μήνα Ιανουάριο προσφέρουν τιμή υψηλότερη από το σταθερό τους τιμολόγιο.
Ενδεικτικά στον κυρίαρχο πάροχο το πράσινο τιμολόγιο είναι 22% φθηνότερο από το μπλε τιμολόγιο.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τα πιο φθηνά τιμολόγια της αγοράς είναι τα κίτρινα τιμολόγια της ΔΕΗ και της Protergia.
Συγκεκριμένα το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ My Home 4All είναι στα 126,53 ευρώ/MWh με πάγιο 5 ευρώ, ενώ ακολουθεί το κίτρινο τιμολόγιο της Protergia Value Fair με 132,8 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ.
Ακολουθεί το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα με 136,35 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ, το πράσινο τιμολόγιο της Ελινόιλ με 140,38 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ και το πράσινο τιμολόγιο του Ήρωνα με 140,52 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ.
Να βάλω τα χρωματιστά και να φυσάει!
Αναφορικά με το πού θα φθάσουν οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων και εάν αυτά όντως είναι οικονομικότερα σε σύγκριση με τα ειδικά πράσινα, την απάντηση δίνουν μέχρι στιγμής οι δύο εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα κίτρινα τιμολόγιά τους δηλαδή η ΔΕΗ και η Protergia.
Πράγματι λοιπόν, σύμφωνα με τη σύγκριση τα κίτρινα τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα πράσινα, σε ποσοστό 6,8% έως 7,2%.
Στη ΔΕΗ, το κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 126,53 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 136,35 ευρώ/MWh, δηλαδή η διαφορά είναι 7,2%.
Στην Protergia το κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 132,8 ευρώ/MWh και το πράσινο τιμολόγιο στα 142,6 ευρώ/MWh, δηλαδή η διαφορά είναι μικρότερη του 7% και γίνεται ακόμη μικρότερη στην πράξη καθώς το πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 4 ευρώ και το κίτρινο 5 ευρώ.
Τα μπλε τιμολόγια ως επί το πλείστον είναι ακριβότερα σε σχέση με τις χρεώσεις του Ιανουαρίου.
Αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες πλην δύο που έχουν χαμηλότερα μπλε τιμολόγια από τα πράσινα τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη ΖeniΘ και την Elpedison. Συγκεκριμένα το σταθερό της ΖeniΘ είναι στα 160 ευρώ /MWh και το πράσινο στα 169 ευρώ/MWh, ενώ το σταθερό της
Elpedison είναι στα 169 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 170,58 ευρώ/MWh.
Γενικώς τα πράσινα τιμολόγια είναι φθηνότερα έως και 22% σε σύγκριση με τα μπλε όπως φαίνεται και από τις τιμές της ΔΕΗ η οποία έχει σταθερό τιμολόγιο στα 175 ευρώ με πάγιο 3,5 ευρώ και πράσινο τιμολόγιο στα 136,35 ευρώ και πάγιο 5 ευρώ.
Η διαφορά σταθερού και πράσινου είναι μικρότερη στην Protergia όπου το μπλε τιμολόγιο είναι στα 165 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 142,6 ευρώ/MWh (13%).
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να κάνουν τις ανακοινώσεις τους για τα δικά τους κίτρινα τιμολόγια και οι εταιρείες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν προωθήσει τη λύση αυτή έναντι του πράσινου τιμολογίου στους πελάτες τους.
Είσαι συνεπής καταναλωτής; αλλάζεις εύκολα πάροχο αλλιώς…
Η ευκολία σύγκρισης των πράσινων τιμολογίων που ανακοίνωσαν και οι 13 πάροχοι της αγοράς μέσα από τον πίνακα αναρτήθηκε από προχθές στη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι ένα βήμα αλλά πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα.
Το σημαντικό που έχει προκύψει είναι ότι μόνο για τους συνεπείς καταναλωτές θα ισχύσει η απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής παρόχου, ενώ δυσκολότερη θα γίνει για τους μπαταχτσήδες.
Η ένσταση που έχουν οι εταιρείες είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αν τους φεύγει ο καταναλωτής στον ένα μήνα, να καλύψουν τα κόστη προσέλκυσης πελατών.
Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να συνάδει με τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού» καθιερώνει σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging) για να προστατεύει και τους παρόχους από το να απορροφούν στο πελατολόγιό τους οφειλέτες που επιδίδονται σε συστηματική αθέτηση υποχρεώσεων.
Η σήμανση του καταναλωτή που αφήνει χρέη στους παρόχους θα επιβληθεί ως ποινή σε όσους άφησαν χρέη σε προηγούμενους παρόχους και μετακινήθηκαν, στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του Κώδικα που δρομολογεί το υπουργείο. Ο παλιός προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να «κοκκινίζει» τον πελάτη που του έχει αφήσει ανείσπρακτες οφειλές στην πλατφόρμα ΘΑΛΗΣ του ΔΕΔΔΗΕ, όχι όμως και να του κόβει το ρεύμα.
«Η αύξηση της κινητικότητας των καταναλωτών μέσω απλοποίησης της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή δεν θα πολλαπλασιάσει τον ενεργειακό τουρισμό, τον οποίο η κυβέρνηση, επιχειρεί να περιορίσει. Διότι οι ασυνεπείς, που αποτελούν και τον πυρήνα των ενεργειακών τουριστών, δεν θα μπορούν να αλλάζουν το ίδιο εύκολα πάροχο με τους υπόλοιπους» μας λένε στο ΥΠΕΝ.
Το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και τελεί ακόμη υπό επεξεργασία, έχει στόχο να ενισχύσει την δύναμη του συνεπούς καταναλωτή απέναντι στους προμηθευτές ρεύματος, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την κινητικότητα.
Μπορεί να μειωθεί η γραφειοκρατία;
Όσοι είναι καλοπληρωτές θα δουν να απλουστεύεται η διαδικασία επιλογής άλλου προμηθευτή, μέσω της μείωσης της χαρτούρας που καλούνται να υπογράψουν όταν συνάπτουν σύμβαση με ένα προμηθευτή, όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και ένα κατεβατό με λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα.
Αντίθετα, οι ασυνεπείς, όχι μόνο όσοι θα φέρουν σήμανση οφειλετών debt flagging, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλη τη γραφειοκρατία που ισχύει και σήμερα στην αλλαγή παρόχου.
Το ΥΠΕΝ θα δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μετακινείται ευκολότερα στον φθηνό πάροχο που θα επιλέξει.
Στον αντίποδα δεν θα επιτρέπει στον ασυνεπή να χειροτερέψει τη συμπεριφορά του αλλά τελικά να αποκτήσει κι εκείνος τη δυνατότητα απλούστερης μετακίνησης στον προμηθευτή της αρεσκείας του.
«Στέλνουμε σήμα στους παρόχους ότι η παρέμβαση του υπουργείου δεν τελείωσε με τα πράσινα τιμολόγια. Και ότι ενόψει και της ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος του Φεβρουαρίου, δεδομένου μάλιστα ότι διεθνώς οι τιμές κινούνται πτωτικά, καλό είναι να συνεχιστεί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, αφού σύντομα η δυνατότητα μετακίνησης στους φθηνότερους εξ’ αυτών θα γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι σήμερα για τους συνεπείς πελάτες» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «ο εκπαιδευμένος καταναλωτής είναι και ισχυρός, ο ανεκπαίδευτος είναι αδύναμος. Η διαδικασία εκπαίδευσης των καταναλωτών θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσα από νέα μέτρα, αλλά και ένταση της καμπάνιας για τα νέα τιμολόγια».
Η ΡΑΑΕΥ αρχίζει έρευνα για παρόχους που άλλαξαν τα τιμολόγια στο φινάλε
Ο Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ θα ερευνήσει τώρα όσες εταιρείες άλλαξαν όρους σε σχέση με ότι είχαν ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου. Δηλαδή άλλαξαν συντελεστές ή έδωσαν εκπτώσεις e-bill και συνέπειας, που δεν είχαν ανακοινώσει εκ των προτέρων.
Η κλήση σε ακρόαση θα αφορά την πιστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ θέλει να εξασφαλίσει ότι στους επόμενους μήνες θα τηρούνται αυστηρά οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα και “δεν θα κάνει ο καθένας ότι θέλει” όπως λέγεται αρμοδίως. Για παράδειγμα την 31η Ιανουαρίου πρέπει να έχουν ανακοινωθεί πιθανές αλλαγές στους συντελεστές των εκπτώσεων (η μόνη αλλαγή που επιτρέπεται σε μηνιαία βάση για τα πράσινα τιμολόγια) και την 1η Φεβρουαρίου να ανακοινωθούν οι νέοι πράσινοι τιμοκατάλογοι των εταιρειών που θα ισχύουν για το 2ο μήνα του χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, προχθές, για τη σύγκριση τιμολογίων αναφέρει: “Σε κάθε περίπτωση, εφαρμοζόμενων των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 138Α του νόμου 4951/2022, η ΡΑΑΕΥ θα προβεί σε έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του νόμου και της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107”.
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκάλυψη: Βάζει πόδι στα ΕΛΠΕ ο Μυτιληναίος – Απέκτησε το 1% των μετοχών
- Η …. κατάρα του Μηταράκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
- Yπάρχουν λέξεις που δεν πρέπει να Googlάρουμε ποτέ
- Τι δώρα αντάλλαξαν στις γιορτές οι super rich