Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι υπέγραψαν συμφωνία προστασίας των ζημιών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την εξαγορά της Credit Suisse έχει ολοκληρωθεί.

Οι διατάξεις θα δουν την ελβετική κυβέρνηση να καλύπτει ζημίες έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μετά την εξαγορά από την UBS του πρώην αντιπάλου της.

Αυτό είναι εγγυημένο σε ένα «καθορισμένο χαρτοφυλάκιο μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse», μόλις η UBS υποστεί ζημίες των πρώτων 5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

«Η προτεραιότητα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την UBS είναι να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές απώλειες και τους κινδύνους, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στην ομοσπονδιακή εγγύηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι διευκόλυνε τη συμφωνία για να «διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποτρέψει έτσι ζημιές στην ελβετική οικονομία», αλλά πάντα συμφωνούσε να εγγυηθεί ένα μέρος των ζημιών λόγω της ανάληψης της UBS ενός χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων που «δεν ταιριάζουν στις δραστηριότητές της και προφίλ κινδύνου».

Τα ανταλλάγματα

Σε αντάλλαγμα, η συμφωνία αναφέρει ότι, μετά την εξαγορά, η UBS πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της θέσης της Ελβετίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Η τράπεζα έχει επιβεβαιώσει τις προθέσεις της να διατηρήσει την έδρα του συγχωνευθέντος ομίλου στην Ελβετία για όσο διάστημα ισχύουν οι διατάξεις προστασίας των ζημιών.

«Η UBS θα διαχειρίζεται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με συνετό και επιμελή τρόπο και σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τυχόν απώλειες και να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η UBS.

Οι μετοχές του Ομίλου UBS υποχώρησαν 0,2% στις 10:00 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα