Η απόδοση των κρατικών ομολόγων λήξεως τριών μηνών των ΗΠΑ διατηρείται κοντά σε υψηλό 20 ετών, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να συζητούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, εξηγεί η ελβετική τράπεζα UBS.

«Ενώ οι αγορές τώρα περιμένουν ότι η Fed θα απέχει από την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων εξακολουθούν να περιμένουν μία περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετρητών και των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς», επισημαίνει η τράπεζα.

«Εμείς πιστεύουμε όμως ότι η ελκυστικότητά τους θα εξασθενήσει. Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από ότι αναμενόταν, το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν είναι μακριά. Με τα επιτόκια των μετρητών να πλησιάζουν στην κορύφωση τους, οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν σύντομα για να αναζητήσουν περισσότερες ποιοτικές πηγές εισοδήματος πριν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν πολύ χαμηλότερα επιτόκια», συνεχίζει η τράπεζα.

Η ίδια βλέπει διάφορους τρόπους για να γίνει αυτό από τους επενδυτές:

· Κλειδώστε υψηλότερες αποδόσεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Αντί να εστιάσουν στο εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο άκρο της καμπύλης αποδόσεων, υπάρχουν ευκαιρίες σε υψηλής ποιότητας μεσαίας και μακράς διάρκειας ομόλογα. Ενώ οι αποδόσεις των 2 και 10ετών αμερικανικών ομολόγων είναι μειωμένες από τις πρόσφατες κορυφές τους στις αρχές Μαρτίου παραμένουν ελκυστικές στο 4,55% και 3,79%, αντίστοιχα.

· Οι αποδόσεις των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε πιο δύσκολες οικονομικές εποχές.

· Βλέπει επίσης άνοδο για το κρατικό χρέος των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ. Αν και η ταχύτητα και το εύρος της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας έχει απογοητεύσει, εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί σε περίπου 5,7% φέτος, από 3% το 2022. Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και η τρέχουσα απόδοση του 8,5% για τον δείκτη JPMorgan EMBIG Diversified φαίνεται ελκυστική.

· Οι επενδυτές μπορούν επίσης να βρουν ελκυστικές ευκαιρίες εισοδήματος στις μετοχές μέσω μετοχών με υψηλά μερίσματα και ποιοτικές μετοχές. Ο MSCI World High Dividend Yield index προσφέρει απόδοση 3,9%. Αυτές οι μετοχές ανήκουν κυρίως σε πιο αμυντικά τμήματα της αγοράς και είναι σχετικά ανθεκτικές όταν η οικονομία επιβραδύνεται, καθώς αναμένει ότι οι πληρωμές αυτών των μερισμάτων θα είναι σχετικά σταθερές ακόμη και σε περίπτωση ύφεσης, με βάση την ιστορική εμπειρία. Και δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτής της κατηγορίας έχουν συχνά ισχυρή τιμολογιακή δύναμη, επιτρέποντας να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, αυτό το τμήμα της αγοράς μετοχών θα πρέπει να έχει καλές επιδόσεις όσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

· Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ακίνητα, εμπορεύματα, υποδομές) με τις δομημένες επενδύσεις που παράγουν αποδόσεις προσφέρουν επίσης εναλλακτικούς τρόπους για την προσθήκη βιώσιμων αποδόσεων. Η έκθεση στα “πραγματικά περιουσιακά στοιχεία”, μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές πρόσθετη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και εισόδημα, καθώς και τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμο μετριασμό του πληθωρισμού.

· Οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν την πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης έχουν ιδιαίτερη απήχηση επί του παρόντος, κατά τη γνώμη της UBS. Τέτοιες στρατηγικές τείνουν να υπεραποδίδουν σε αγορές μετοχών με περιορισμένο εύρος τιμών, κάτι που αναμένει για το υπόλοιπο του 2023. Επίσης, ο κίνδυνος μεταβλητότητας είναι σχετικά υψηλός επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικές διακυμάνσεις στις μετοχές αγορές ήταν χαμηλές σε σχέση με τα μέτρα τεκμαρτής μεταβλητότητας. Αυτό αυξάνει τα πιθανά κέρδη για τους επενδυτές από την πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Έτσι, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην υποθέτουν ότι οι τρέχουσες αποδόσεις στα μετρητά και την αγορά χρήματος θα διαρκέσουν για πολύ. Η οικοδόμηση ανθεκτικού εισοδήματος στα χαρτοφυλάκια θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, αν όπως αναμένουμε, το πρόσφατο ράλι των μετοχών καταλήξει οδηγήσει σε πτώση στις μετοχές στο υπόλοιπο του έτους», καταλήγει η UBS.

Διαβάστε περισσότερα