Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια μακρά και εύθραυστη ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, που πλήττεται από τον χρόνιο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην τελευταία του οικονομική έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο όμιλος με έδρα το Παρίσι προέβλεψε παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 2,7% φέτος, τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2008. Μόνο μέτρια βελτίωση αναμένεται το 2024, με παραγωγή 2,9%.

Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι μια απότομη πτώση από τον μέσο όρο της επταετίας 3,4% που καταγράφηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά η ανάκαμψη παραμένει ασθενής, εν μέσω σημαντικών καθοδικών κινδύνων», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση, με τίτλο «A Long Unwinding Road».

Αν και οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και το νωρίτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας από την πανδημία έδωσε ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, οι προκλήσεις παραμένουν με τη μορφή επίμονου πληθωρισμού και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Ο βασικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος και ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων γίνεται όλο και περισσότερο αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες διεξάγουν μια επιθετική εκστρατεία για να συντρίψουν τον υψηλό πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών σε μια προσπάθεια να δροσίσουν την οικονομία και να τιθασεύσουν τις χαμηλές τιμές.

Η απειλή υψηλότερων επιτοκίων, σε συνδυασμό με την πιθανότητα μεγαλύτερης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα μετά από ένα κύμα κατάρρευσης τραπεζών την άνοιξη, θα μπορούσε να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Παρά τους κινδύνους που προέρχονται από μια τέτοια ταχεία αύξηση των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ είπε ότι «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν μόνιμα». Ζήτησε επίσης μείωση της δημοσιονομικής στήριξης.

Σημειώνεται ότι η ζοφερή προοπτική του ΟΟΣΑ ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε παρόμοια απαισιόδοξες προβλέψεις. Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 2,1% φέτος μετά την ανάπτυξη 3,1% το 2022.

Διαβάστε περισσότερα