Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, εν μέσω ελπίδων ότι το δράμα για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ εισέρχεται στα τελευταία του στάδια.
Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% νωρίς το απόγευμα, φεύγοντας από το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο μήνες.
Οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν κέρδη, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης να αυξάνονται κατά 1,6% και τις μετοχές της εξόρυξης να αυξάνονται κατά 1%, αφού η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες επωφελήθηκαν από την πρόσφατη αβεβαιότητα, υποχώρησαν 0,1%.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7468.01 μονάδες θετικός κατά 0,29%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,59%, στις 15756.46. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα κατά 0,04%, στις 7101.51. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26370.63 μονάδες αυξημένος κατά 1,23%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9120.1 μονάδες θετικός κατά 0,77%.
Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης
Σε ότι αφορά στα οικονομικά δεδομένα, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό μικρότερο από το 6,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο πληθωρισμός ήταν στο 7% τον Απρίλιο.
Οι flash αναγνώσεις αυτή την εβδομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν όλες επιβραδύνσεις στις αυξήσεις των τιμών, σημαντικά περισσότερες από τις αναμενόμενες από τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ήταν υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί.