Στο 4,1% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο, και στο 6,1% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, έναντι 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις συζητήσεις της ΕΚΤ για την πολιτική της, υποχώρησε στο 5,3% από 5,6%.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης συνολικά στο 3,25% κατά το τελευταίο έτος για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.

Αλλά με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να έχουν αυξηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν ο συνολικός πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία, η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά δεσμευτεί για άλλη μια αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου.

 

Διαβάστε περισσότερα