Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν μια ολοένα και πιο επίμονη αύξηση των τιμών.

Η συνολική αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς η άνοδος του κόστους των υπηρεσιών και της ενέργειας αντιστάθμισε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5%.

Μισθολογικές πιέσεις

Παρόλο που η αύξηση των υποκείμενων τιμών, το βασικό μέγεθος που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, επιβραδύνθηκε ελαφρώς, η κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να επιταχύνεται, υποδεικνύοντας αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό να κολλήσει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%.

Κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο για να ανακόψει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.

Όμως, είναι πιθανές και άλλες αυξήσεις, καθώς μπορεί να περάσει το 2025 μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο και το “τελευταίο μίλι” του αποπληθωρισμού, το να φτάσουμε από το 3% στο 2%, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς χρειάζεται σχεδόν 2 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα