Μία επιτροπή της NASA, που σχηματίσθηκε πέρυσι για να μελετήσει τα «εναέρια φαινόμενα άγνωστης ταυτότητας», τα οποία περιγράφονται συνήθως με τον όρο UFO, πραγματοποίησε σήμερα (31/05) την πρώτη δημόσια συνεδρίαση, πριν συντάξει μία έκθεση, η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες.

Αυτό το 16μελές σώμα, στο οποίο μετέχουν ειδικοί από τομείς που κυμαίνονται από τη φυσική έως την αστροβιολογία, συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ώστε να εξετάσει θεάσεις UFO και άλλα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από μη στρατιωτικούς τομείς της κυβέρνησης και του εμπορίου.

Η σημερινή τετράωρη δημόσια συνεδρίαση επικεντρώθηκε «σε τελικές συζητήσεις, πριν η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας της υπηρεσίας δημοσιοποιήσει εφέτος το καλοκαίρι μία έκθεση», ανέφερε η NASA, ανακοινώνοντας τη συνεδρίαση.

Αυτή η επιτροπή διεξήγαγε την πρώτη τέτοια έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ υπό την αιγίδα της διαστημικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για ένα θέμα που η κυβέρνηση περιόριζε άλλοτε στην αποκλειστική και απόρρητη αρμοδιότητα των αξιωματούχων των στρατιωτικών και εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η μελέτη της NASA είναι χωριστή από μία νέα έρευνα του Πενταγώνου για εναέρια φαινόμενα άγνωστης ταυτότητας (UAP), που έχουν τεκμηριωθεί τα τελευταία χρόνια από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών και αναλυθεί από αξιωματούχους υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι παράλληλες προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου –που διεξάγονται αμφότερες με κάποιον δημόσιο έλεγχο– υπογραμμίζουν μία «στροφή» της κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες, κατά τις οποίες απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ATIA, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940. Ο όρος UFO, που συνδέεται από παλιά με τα περί ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων, έχει αντικατασταθεί στην ορολογία της κυβέρνησης από τον όρο UAP (Unidentified Aerial Phenomena, εναέρια φαινόμενα άγνωστης ταυτότητας).

Αν και η επιστημονική αποστολή της NASA θεωρήθηκε από μερικούς ότι υπόσχεται μία πιο ανοικτή προσέγγιση σ’ ένα θέμα που αντιμετωπιζόταν από καιρό σαν «ταμπού» από το αμυντικό κατεστημένο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία γνωστοποίησε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να σπεύσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση», ανέφερε η NASA, ενημερώνοντας για τον σχηματισμό της επιτροπής, τον περασμένο Ιούνιο.

Στις τελευταίες τοποθετήσεις της, η υπηρεσία παρουσίασε μία εν δυνάμει αλλαγή στο ίδιο το ακρωνύμιο UAP, αναφερόμενη σ’ αυτό ως συντομογραφία του “Unidentified Anomalous Phenomena” (ανώμαλα φαινόμενα άγνωστης ταυτότητας). Όπερ σημαίνει πως μπορεί να περιληφθούν και άλλες θεάσεις, από αυτές που φαίνεται να συμβαίνουν στον αέρα.

Ωστόσο, ανακοινώνοντας τη σημερινή (31/05) συνάντηση, η NASA ανέφερε ότι ορίζει τα UAP «ως παρατηρήσεις συμβάντων στον ουρανό, που δεν μπορούν να αναγνωρισθούν ως αεροσκάφη ή ως γνωστά φυσικά φαινόμενα, από επιστημονική άποψη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πρόσφατη προσπάθεια του Πενταγώνου να ερευνήσει τέτοιες θεάσεις οδήγησε σε εκατοντάδες νέες αναφορές που βρίσκονται υπό εξέταση, αν και οι περισσότερες παραμένουν στην κατηγορία του ανεξήγητου.

Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας του Πενταγώνου All–domain Anomaly Resolution Office έχει σημειώσει πως η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής δεν έχει αποκλεισθεί, ωστόσο, καμιά από τις θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων δεν έχει παράσχει στοιχεία ότι ήταν εξωγήινης προέλευσης.

Διαβάστε ακόμη: